Ανοδική αντίδραση στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για Ιταλία

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Άνοδο -αν και διστακτική- καταγράφει αυτήν την ώρα η αμερικανική αγορά, καθώς οι ανησυχέις των επενδυτών από το ιταλικό μέτωπο δείχνουν να έχουν μετριαστεί.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,56% στις 24.492 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,58% στις 7.438 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,57% υψηλότερα, στις 2.705 μονάδες.

Στο ταμπλό, από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη μόνο οι Apple και General Electric

σημειώνουν απώλειες. Την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η μετοχή της ExxonMobil, η οποία ενισχύεται κατά 2,2%. Ισχυρά κέρδη καταγράφει και η Chevron, η οποία ενισχύεται κατά 1,8%.

Μετά το πολιτικό δράμα του προηγούμενου τριημέρου που οδήγησε σε μαζικό sell-off τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, αναπτερώνονται οι ελπίδες για ένα νέο κύκλο συζητήσεων στην Ιταλία, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία και να αποφευχθεί η προκήρυξη εκλογών.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, χθες βράδυ άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη Λίγκα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλπες. Τα δύο κόμματα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, θυμίζουν οι Financial Times.

«Υπάρχει πλειοψηφία. Αν θέλουμε να λύσουμε την κρίση και να διασφαλίσουμε τις αγορές, ας ξεκινήσουμε την κυβέρνηση που ήδη έχει καθαρή πλατφόρμα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα εγκατέλειψε τη θέση ότι θα ασκήσει δίωξη στον πρόεδρο Ματαρέλα, όπως είχε απειλήσει το βράδυ της Κυριακής.

Ανακάμπτει το ευρώ - Ρευστοποιήσεις στα ομόλογα

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ εν μέσω αισιοδοξίας κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι του δολαρίου, μετά και το χθεσινό χαμηλό 10μηνου, με την ιστοιμία να επανέρχεται στο 1,16 έναντι του δολαρίου.

Στο μεταξύ το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι του γιεν, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ιαπωνικό νόμισμα στο οποίο έσπευσαν χθες (το γιεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο στην αγορά FOREX σε περιόδους κρίσης).

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,73% στα 67,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% υψηλότερα, στα 1.305 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,90% στο 2,83%, ενώ σχεδόν κατά 20% εκτοξεύεται η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, το οποίο αποτέλεσε χθες καταφύγιο για τους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα