ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε 3% η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Πτώση 3% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι έναντι αύξησης 1,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Την περίοδο Ιανουαρίος - Φεβρουάριος 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη

σύγκριση του 2015 προς το 2014.

Ο εποχικά διορθωµένος ως προς την επίδραση µηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λ.π) Γενικός ∆είκτης Βιοµηχανικής Παραγωγής του Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιανουαρίου 2016, παρουσίασε µείωση κατά 4,3%.

1. Ανάλυση ετήσιων µεταβολών µηνός Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση µε το Φεβρουάριο 2015

Η µείωση του διορθωµένου ως προς το πλήθος των εργασίµων ηµερών Γενικού ∆είκτη Βιοµηχανικής Παραγωγής κατά 3% το µήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιοµηχανίας, δηλαδή:

α. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατοµείων κατά 5,5%. Ειδικότερα, η µείωση αυτή οφείλεται στη µείωση του δείκτη του 2ψήφιου κλάδου εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

β. Στην αύξηση του ∆είκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 0,6%. Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: καπνού, ξύλου και φελλού, χηµικών προϊόντων και µη µεταλλικών ορυκτών.

γ. Στην µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Ηλεκτρισµού κατά 14,3%.

δ. Στη µείωση του ∆είκτη Παροχής Νερού κατά 2,9%.

2. Ανάλυση µέσων µεταβολών περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση µε την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015

Η αύξηση του διορθωµένου ως προς το πλήθος των εργασίµων ηµερών Γενικού ∆είκτη Βιοµηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιοµηχανίας, δηλαδή:

α. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατοµείων κατά 9,6%.

β. Στην αύξηση του ∆είκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιοµηχανιών κατά 3,0%.

γ. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Ηλεκτρισµού κατά 3,9%.

δ. Στη µείωση του ∆είκτη Παροχής Νερού κατά 2,2%.

3.Ανάλυση µηνιαίων µεταβολών µηνός Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο 2016

Η µείωση του εποχικά διορθωµένου Γενικού ∆είκτη Βιοµηχανικής Παραγωγής κατά 4,3% το µήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016, οφείλεται στις παρακάτω µεταβολές των δεικτών των κύριων οµάδων βιοµηχανικών κλάδων, δηλαδή:

α. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Ενέργειας κατά 9,3%.

β. Στην αύξηση του ∆είκτη Παραγωγής Ενδιάµεσων Αγαθών κατά 0,1%.

γ. Στην αύξηση του ∆είκτη Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών κατά 1,9%.

δ. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής ∆ιαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 3,3%.

ε. Στη µείωση του ∆είκτη Παραγωγής Μη ∆ιαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 1,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα