ΕΛΣΤΑΤ: Σε αποπληθωρισμό η ελληνική οικονομία επί 36 μήνες

Πτώση 0,5% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2015, και 0,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος ∆είκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε

άνοδο 0,1% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος έναντι του Ιανουαρίου του 2016. Η μείωση του Γενικού ∆είκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιανουαρίου 2016, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

Μειώσεις

α) Κατά 0,4% της ομάδας «∆ιατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη και στα νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση στα νωπά φρούτα
β) Κατά 5,0% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
γ) Κατά 0,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.


δ) Κατά 0,7% της ομάδας «∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων και της μείωσης των τιμών στα είδη καθαρισμού και συντήρησης.
ε) Κατά 1,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια συνδυασμένης μεταφοράς επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
στ) Κατά 0,5% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κουρεία-κομμωτήρια-είδη ατομικής φροντίδας.

Αυξήσεις

α) Κατά 0,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
β) Κατά 1,8% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα