Η Ινδία αυξάνει το βασικό της επιτόκιο και συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της για πρώτη φορά από το 2014 για να περιορίσει τις αυξανόμενες πιέσεις των τιμών και για να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς η σφικτή πολιτική που επιλέγουν οι ΗΠΑ, δημιουργεί κραδασμούς στις αναδυόμενες αγορές.

Και τα έξι μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να αυξηθεί το ποσοστό στο 6,25% από 6%, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα

της Ινδίας σε δήλωσή της στη Βομβάη την Τετάρτη. Η κίνηση προβλεπόταν από 14 από τους 44 οικονομολόγους σε μια έρευνα του Bloomberg, με τους υπόλοιπους να μην έχουν προβλέψει την αλλαγή.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανέφερε ως πιθανούς κινδύνους στη νέα κατάσταση που αποφάσισε, τις διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου και τις εξελίξεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς. Το πετρέλαιο είναι το προϊόν που εισάγεται περισσότερο από κάθε άλλο στην Ινδία και οι αυξανόμενες τιμές αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον πληθωρισμό, αλλά και για το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα του κράτους, καθώς ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές, από την Αργεντινή έως την Ινδονησία, εντείνουν τις ενέργειες τους για την αντιμετώπιση των εκροών κεφαλαίων και των ασθενέστερων νομισμάτων που απειλούν να οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό. Στην Ινδία, η αύξηση των τιμών καταναλωτή βρίσκεται ήδη πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας που είναι το 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα