Ελλάδα: De facto εκτός Ευρώπης;

Τα προβλήματα της κυβέρνησης εξελίσσονται ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα :To ασφαλιστικό έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Το αγροτικό είναι εκτός ελέγχου. Οι δανειστές ανοίγουν θέμα για τα εργασιακά, ομαδικές απολύσεις κλπ. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να τεθεί η Ελλάδα εκτός Σέγκεν.

Η Μonde γράφει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων θα επεξεργαστεί σήμερα σχέδιο διετούς αναστολής της Σέγκεν. Οι Financial Times

διατυπώνουν προτάσεις η Ευρώπη να προχωρήσει σε ένα είδος στάθμισης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με τους πρόσφυγες που θα κρατήσει εντός των συνόρων τους. Αυστρία και Σλοβενία φέρεται να έχουν ζητήσει την αποπομπή της χώρας μας από τη Σένγκεν. Επισήμως η ΕΕ διαψεύδει ότι έχει τεθεί θέμα αποπομπής της Ελλάδας, αλλά είναι φανερό ότι η πίεση για τη χώρα μας από την Ευρώπη κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών. Η Ελλάδα έχει ήδη τα έκτακτα μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων. Αν με την αναστολή της Σένγκεν επιβληθούν και συνοριακοί έλεγχοι, η χώρα θα έχει γλιστρήσει σε ένα ειδικό καθεστώς σύνδεσης με την Ευρωζώνη. De facto η χώρα θα έχει απομονωθεί και θα αποτελεί μια πολλαπλώς προβληματική περίπτωση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι προσπάθειες και οι θυσίες που θα απαιτηθούν για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα, θα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι στο χέρι μας να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το προσφυγικό πρόβλημα να πάρει τέτοια έκταση που θα φέρει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα