Ελέγχει το ISIS τα μεταναστευτικά ρεύματα;

Η ιταλική Βουλή και η εισαγγελία κατά της μαφίας συγκλίνουν στην ίδια διαπίστωση: τα χιλιάδες ταξίδια των απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στις ιταλικές ακτές, ελέγχονται και από συμφέροντα του ISIS.

O ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο δήλωσε ότι οι ιταλοί εισαγγελείς εξακριβώνουν πληροφορίες και στοιχεία βάσει των οποίων άνδρες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν τα μεταναστευτικά ρεύματα που καταλήγουν, ως ενδιάμεσο

σταθμό, στα λιμάνια της Αιγύπτου και της Λιβύης. Φυσικά, με τεράστιο οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa αυτό που έχει ήδη εξακριβωθεί είναι ότι το ISIS παίζει κεντρικής σημασίας ρόλο κατά την αναχώρηση των προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες καταγωγής τους. Μένει να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να τους κατευθύνει με ακρίβεια προς την Ιταλία ή την Ελλάδα.

Προς την Ευρώπη υποδυόμενοι τους πρόσφυγες;

Παράλληλα ιταλοί σχολιαστές τονίζουν ότι μέχρι τώρα οι ειδικοί είχαν αποκλείσει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ισλαμιστές τρομοκράτες τα επικίνδυνα πλεούμενα των μεταναστών για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τώρα, όμως, σύμφωνα με την La Stampa, υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος κάποιοι λεγόμενοι «ξένοι μαχητές» που έχουν ηττηθεί στην Λιβύη να προσπαθήσουν να φτάσουν στα λιμάνια της Σικελίας ή της Καλαβρίας, υποδυόμενοι τους πρόσφυγες.

Οι έρευνες των ιταλών εισαγγελέων συνεχίζονται, αν και, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το δικαστικό απόρρητο δεν επιτρέπει να γίνουν άλλες αναφορές και αποκαλύψεις.

Στις μέχρι τώρα δηλώσεις του Ορλάντο και στα σχόλια του ιταλικού τύπου θέλησε νααναφερθεί με σαρκασμό ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, τονίζοντας ότι«μετά από ένα χρόνο καταγγελιών της Λέγκα, κατάφεραν να μπουν στο νόημα της όλης υπόθεσης και οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, προικισμένοι, πράγματι, με εντυπωσιακή οξύνοια».

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, τέλος, Λάουρα Μπολτρίνι, απάντησε στον Σαλβίνι υπενθυμίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι οι μετανάστες πολύ συχνά εγκαταλείπουν την χώρα τους, για να απομακρυνθούν ακριβώς, από τις απειλές των δολοφόνων του ISIS».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα