Ελαφρώς καθοδικά οι ευρωαγορές – Ανοδος ρεκόρ για τον FTSE 100

Mε μικρές απώλειες κινούνται οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια και την ίδια ώρα εστιάζουν την προσοχή τους σε σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα απώλειες 0,27% με σχεδόν όλους τους κλάδους και τους μεγάλους δείκτες σε πτώση.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται σε επίπεδα ρεκόρ με άνοδο 0,43% στις 7.486,22 μονάδες. Ο DAX με πτώση 0,06%%, o CAC 40 με πτώση 0,38%, ο ΙΒΕΧ 35 με πτώση 0,12%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν τις χειρότερες

επιδόσεις, καθώς αρκετές απο τις μεγαλύτερες τράπεζες βρέθηκαν νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο του Stoxx 600. Την ίδια ώρα, το κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, GIC, που είχε επενδύσει στη UBS κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης προκειμένου να στηρίξει την τράπεζα το 2008, ανέφερε ότι μείωσε το μερίδιό του στην ελβετική τράπεζα, λόγω ζημιών . Η μετοχή της UBS υποχώρησε νωρίτερα σχεδόν 2%.

Η EasyJet ανακοίνωσε απροσδόκητα υψηλές ζημιές για το α' εξάμηνο του έτους με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά σχεδόν 5,5% μετά την ανακοίνωση.

Η Vodafone ανακοίνωσε ζμηίες ύψους 6,1 δισ. ευρώ για το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της πίεσης που δέχθηκε απο τη μονλαδα της στην Ινδία. Ωστόσο, ανακοίνωσε αύξηση των οργανικών εσόδων του τομέα σέρβις κατά 1,5% το δ' τρίμηνο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 23% στα 5 δισ. ευρώ φέτος και ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το μέρισμα. Η μετοχή της έκανε άλμα σχεδόν 4% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο άνω του 1,10 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, καθώς οι πολιτικές αναταραχές και οι αμφιβολίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων πιέζουν το δολάριο. Αντιστοίχως ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι των έξι σημαντικών νομισμάτων, κινήθηκε σε χαμηλά έξι μηνών.

Στα πολιτικά νέα, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πρόθεσή της να γίνει ένα νέο άνοιγμα για μεγάλες αλλαγές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της ΕΕ, κατά τη συνάντησή της με τον νέο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες ανέφεραν ότι η νίκη Μακρόν θα βοηθήσει στην αναβίωση των γαλλο-γερμανικών σχέσεως.

Αλλού, ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liam Fox, ανέφερε πως η Βρετανία μπορεί να γίνει ηγετική δύναμη στη στήριξη του ελεύθερου εμπορίου, παρά την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ και τόνισε όπως η χώρα δεν θα επιδιώξει πολιτικές απομονωτισμού, ενώ άσκησε κριτική σε άλλες χώρες για επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% το α' τρίμηνο αυξήθηκε 0,5% το α' τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, ενώ σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 1,7%. Στο μεταξύ, η IEA στην έκθεσή της γαι την αγορά πετρελαίου υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές για τη ζήτηση το α' εξάμηνο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα