Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Καταλονία

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα ενώ τελούν εν αναμονή των νεότερων εξελίξεων από την Ισπανία όπου τα τελευταία 24ωρα εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής συνταγματική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρές μεταβολές, ενώ πριν λίγο ενισχυόταν ελαφρώς κατά 0,06%. Οι περισσότεροι κλάδοι και οι μεγαλύτεροι δείκτες βρίσκονται σε μεικτά πρόσημα.

Πριν λίγο, ο FTSE100 +0,04%, o DAX +0,30%, o CAC40

+0,26%%, o FTSE MIB +0,04%, o IBEX35 -0,48%.

Οι μετοχές του κλάδου υγείας σημειώνει καλές επιδόσεις με άνοδο 0,36%.

Στα εταιρικά νέα, πριν το άνοιγμα των αγορών, η ολλανδική εταιρεία υγείας και τεχνολογίας Philips, ανακοίνωσε αύξηση 12% στα κέρδη από βασικές δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 532 εκατ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα έδωσε ώθηση 4% στις πωλήσεις. Η μετοχή της σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωνε νωρίτερα απώλειες 0,5%, κυρίως λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι μετοχές των
BBVA, Bankia και Banco de Sabadell με απώλειες άνω του 1%.

Από σήμερα ξεκινά μια αποφασιστική εβδομάδα για την Ισπανία που περνά τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η Μαδρίτη επιδιώκει την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Καταλονίας και καλούν τους κατοίκους της περιοχής να αποδεχθούν την απόφασή της να κηρύξει παράνομη την αυτονομιστική κυβέρνηση εν μέσω των φημών ότι ο ηγέτης τους, Κάρλες Πουτζδεμόν, ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ αμέσως μετά το άνοιγμα υποχωρούσε κατά 0,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα