Η πάλαι ποτέ κραταιά Νoble Group πουλά τη μονάδα πετρελαιοειδών στη Vitol

Mε τίμημα περί τα 580 εκατ. δολάρια, η Noble Group συμφώνησε να προχωρήσει στην πώληση της μονάδας πετρελαιοειδών στη Vitol, ως μέρος της στρατηγικής της για μείωση των χρεών της. Παράλληλα, η εταιρεία προειδοποίησε για μεγάλες ζημιές το γ' τρίμηνο.

Η απόφαση της Noble έρχεται μετά τις πληροφορίες του Reuters

ότι η Vitol, που είναι ο μεγαλύτερος trader πετρελαίου στον κόσμο, ήταν κοντά στη συμφωνία αγοράς της μονάδας πετρελαιοειδών της Noble που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

Η Noble που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας commodities, προσπαθεί τώρα να μειώσει τα χρέη της μέσω περικοπής θέσεων εργασίας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να εξασφαλίσει στήριξη από τους δανειστές της, μετά από δυο καταστροφικά χρόνια.

Τον Ιούλιο η Noble είχε συμφωνήσει να πουλήσει τις μικρότερες μονάδες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Mercuria, καθώς τώρα εστιάζει στην εμπορία άνθρακα στην Ασία και στο LNG.

H κρίση άρχισε τον Φεβρουάριο του 2015 όταν η Iceberg Research έθεσε υπό αμφισβήτηση τους λογαριασμούς της, ενώ έκτοτε η Noble επλήγη από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Αν και δεν βρέθηκε κάτι για τους λογαριασμούς της, η αναταραχή που προκλήθηκε οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχή της, σε πιστοληπτικές υποβαθμίσεις και σε μια σειρά διαγραφών, καθώς και σε μια άντληση κεφαλαίων, αλλά και σε διοικητικές αλλαγές. Η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί σε κάτω απλο 400 εκατ. δολάρια από 6 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του 2015.

Η Noble, η οποία είδε μέιωση 80% στην αξία της μετοχής της από τις αρχές του έτους με την πτώση μόνο σήμερα να αγγίζει το 10%, προειδοποίησε για ζημιά 1,1 - 1,25 δισ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα