Εκτοξεύθηκαν τα ιταλικά assets - Δεν υποβαθμίζει σε «junk» η Moody's

Τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές της ιταλικής κυβέρνησης εκτοξεύθηκαν μετά από την απόφαση της Moody's Investors Service, η οποία απέσυρε την άμεση απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «σκουπίδια» (junk).

Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την μείωση της Παρασκευής στο Baa3 - τη χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού - με ένα «σταθερό» outlook, αρκετό για να δελεάσει πίσω τους επενδυτές. Η Ιταλία πρόκειται

να αναθεωρηθεί από την S&P Global Ratings την Παρασκευή, η οποία διατηρεί τη χώρα δύο βαθμίδες πάνω από το junk.

"Ένα σημαντικό ρίσκο έχει πλέον απομακρυνθεί, με τον κίνδυνο να οδεύει η Ιταλία σε μη-επενδυτικό βαθμό να είναι πλέον σχετικά μικρός", δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της Danske Bank A/S.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,30%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου, προτού η πτώση υποχωρήσει σε 5 μονάδες βάσης στις 9:18 π.μ. ώρα Λονδίνου. Η διαφορά σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά spread ήταν 299 μονάδες βάσης. Ο δείκτης FTSE MIB μετοχών κέρδισε 0,7%, με τις τράπεζες να είναι οι κερδισμένοι. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 1,1526 δολάρια.

Με την προοπτική μιας αξιολόγησης junk να βρίσκεται προς το παρόν σε αναμονή, οι κυριότεροι κίνδυνοι για τα ιταλικά ομόλογα εξαρτώνται από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ιταλικής κυβέρνησης. Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει την Κομισιόν ότι παραμένει στο σχέδιο για τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% το επόμενο έτος, παρά τις πιέσεις από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση θα αποστείλει την απάντησή της στην Κομισιόν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Pierre Moscovici υιοθέτησε έναν πιο συμβιβαστικό τόνο την Παρασκευή, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα παρέμβει στις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα