ΕΚΤ: Συντάσσει «οδικό χάρτη» για τα κόκκινα δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να δώσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, μέχρι τα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 129 από

τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, θα θέσει τελικά εμπιστευτικούς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, οι οποίοι δεν θα έρθουν αναγκαστικά γραπτώς. Αυτό θα δώσει στις τράπεζες κάποια ευελιξία.

Καθώς το συνολικό ποσό των κόκκινων δανείων υπολογίζεται περίπου στα 900 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει τη διαχείριση των δανείων αυτών, ανησυχώντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές, συρρίκνωση μερισμάτων αλλά και σε μείωση των πληρωμών στελεχών.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι έως τα τέλη του έτους το 7,1% των δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν εξυπηρετούνται, αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος του αντίστοιχου των ΗΠΑ. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι από τις ηγέτιδες χώρες.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, άρα οι σκέψεις της ΕΚΤ μπορούν να αλλάξουν, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

Η ΕΚΤ πάντως από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα