ΕΚΤ προς Ισπανία: Το έλλειμμα παραμένει υψηλό - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν, εκτιμά η ΕΚΤ στην αξιολόγησή της για την ισπανική οικονομία μετά την επίσκεψη κλιμακίου των ΕΚΤ-Κομισιόν στις 11-13 Απριλίου.

«Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες παραμένουν το "κλειδί" για την περαιτέρω εξισορρόπηση της οικονομίας» αναφέρει η ΕΚΤ,

η οποία τονίζει ότι η χώρα έχασε τον στόχο ελλείμματος για το 2015 και περιμένει να δει τα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή του.

«Η απαραίτητη πρόοδος στην δημοσιονομική εξυγίανση έχει διακοπεί, και μάλιστα ένα μέρος της διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια έχει αντιστραφεί. Το 2015, οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, αλλά και ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης, βρέθηκαν εκτός στόχων. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δεν έχουν εκμεταλλευτεί για την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος του 4,2% δεν επετεύχθη το 2015, με το δημόσιο έλλειμμα να παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη» αναφέρει η αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση πρόσφατα ενήργησε αναφορικά με τις συστάσεις της Κομισιόν για το έλλειμμα. Το βήμα αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του και το αν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι το 2015 η ισπανική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη, 3,2%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χάρη στην εγχώρια ζήτηση και την ισχυρή ανάπτυξη θέσεων εργασίας, την βελτιωμένη πρόσβαση στην χρηματοδότηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Παρά την μείωσή της, όμως, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 20%, ενώ μεγάλη πηγή ανησυχίας αποτελεί η μακροχρόνια ανεργία, η οποία τείνει να καθιερωθεί.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει, οι ανισότητες στην οικονομία παραμένουν. Παρά την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος παραμένουν «βάρος» για την οικονομία και ρισκάρουν να αλλάξουν το κλίμα της αγοράς.

Όσον αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η σταθεροποίηση συνεχίζεται, χάρη στα χαμηλά χρηματοδοτικά κόστη και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι τράπεζες έχουν άπλετη πρόσβαση σε ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικού τους έχει ενισχυθεί» αναφέρει.

Αλλά όπως επισημαίνει η βιώσιμη κερδοφορία μακροπρόθεσμα παραμένει η βασική πρόκληση.
Ένα από τα βήματα για να γίνει αυτό είναι και η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των τραπεζών και η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών που ξεκίνησε το 2014.

Η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο του 2016, καταλήγει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα