Γεροβασίλη: Φέτος υπερκαλύψαμε τους στόχους - Μεγαλύτερο του προβλεπόμενου το πλεόνασμα

Σε τελική φάση είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών, σπεύδοντας παράλληλα στη διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών ή της διενέργειας νέου δημοψηφίσματος.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη με τη συμμετοχή

του ΔΝΤ, ενώ τόνισε πως αμέσως μετά πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για τη απομείωση του χρέους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα συμφωνημένα βήματα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπου θα μπορούσαμε να δούμε αν υπάρχουν αποκλίσεις».

Όσον αφορά τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε πως τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για να διασφαλιστεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αποτελεί ένα ζήτημα πολιτικής και όχι οικονομικής φύσης για την κυβέρνηση.

Όπως όμως ανέφερε, η Αθήνα θα ήταν πρόθυμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μελλοντικό χρόνο, αν οι στόχοι του 2018 δεν εκπληρωθούν και πρόσθεσε πως «τέτοια σενάρια φανερώνουν πόσο δύσκολο είναι να συγκλίνουν όλοι οι θεσμοί».

Συνέχισε, λέγοντας ότι σε κάθε συμφωνία έχει αποτυπωθεί ότι αν οι στόχοι δεν προσεγγίζονται τότε προκύπτει ανάγκη νέων μέτρων. Αυτό είναι αποτυπωμένο και στη συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ψηφίσει τον περασμένο Ιούλιο. Αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι για το 2018 θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια επιπλέον μέτρα.
Ερωτηθείσα για το αν ζητηθεί από την κυβέρνηση να ψηφιστούν μέτρα πριν την αξιολόγηση, η κα. Γεροβασίλη απάντησε ότι πρόκειται για μια υποθετική ερώτηση, καθώς δεν έχει γίνει καμιά τέτοια συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένει επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, στοιχείο που θα βελτιώσει και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, είπε η κα. Γεροβασίλη.

«Είμαστε σε θεση να γνωρίζουμε.. ότι η έκθεση της Eurostat που θα δημοσιοποιηθεί την Πέμτπη, θα επιβεβαιώσει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από τις αρχικές προβλέψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε πραγματικά γεγονότα όπως έσοδα και δείκτες που θα αποτυπωθούν. Ολα τα στοιχεία, συνέχισε, δείχνουν πως αυτό τον χρόνο η κυβέρνηση μπόρεσε να υπερκαλύψει τους στόχους.

Επανέλαβε δε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και υπογράμμισε πως η προσωπική διαφορά εξασφαλίζεται. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις με κανόνες ισονομίας και διευκρίνισε ότι η εθνική σύνταξη θα ανέρχεται σε 384 ευρώ για 20 χρόνια και σε 346 ευρώ για 15 χρόνια.

Όσον αφορά το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η επίσκεψη στη Λέσβο των τριών θρησκευτικών ηγετών ήταν πολύ θετική, «απέναντι στις ενέργειες του ακροδεξιού λαϊκισμού», ενώ τόνισε πως έναν μήνα από την εφαρμογή της συμφωνίας, οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί.

«Βιαζόμαστε κι επιταχύνουμε για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να τελειώνουμε τη διαπραγμάτευση. Εντός του Μαΐου θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών», κατέληξε η κα. Γεροβασίλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα