ΕΚΤ: Ανέστειλε την άδεια μαλτέζικης τράπεζας μετά το σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος

Την άδεια λειτουργίας της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank ανέστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τις κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας για διεφθαρμένες πληρωμές σε ανώτερα στελέχη του Αρζαμπαϊτζάν και της Μάλτας, αναφέρει το Reuters.

Την υπόθεση έφερε στο φως

η δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, η οποία σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο από μια βόμβα στο αυτοκίνητο της στη Μάλτα.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποσύρει την άδεια λειτουργίας της Pilatus Bank με ισχύ από σήμερα", ανέφερε σε δήλωσή της η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας (MFSA).

Η MFSA πρότεινε την ανάκληση της άδειας τον Ιούνιο. Η απόφαση πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω νομικών εμποδίων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση για το ξέπλυμα χρήματος.

Η ΕΕ ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης Pilatus μετά τη δολοφονία της Caruana Galizia τον Οκτώβριο του 2017.

Οι αρχές της Μάλτας δεν έκαναν καμία ενέργεια μέχρι που ο ιρανός πρόεδρος της τράπεζας, Ali Sadr Hashemi Nejad, συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο με κατηγορίες για παράνομη διακίνηση χρημάτων και παραβίαση κυρώσεων.

Μετά τη σύλληψη αυτή, η MFSA πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και συνέστησε την ανάκληση της άδειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα