Είδες η ΔΕΗ;

Ως συνήθως, ο πολύ λόγος που γίνεται στην αξιολόγηση δεν αντιμετωπίζει βασικά ανοιχτά ζητήματα της οικονομίας, τα οποία καλώς ή κακώς παραπέμφθηκαν στη θερινή περίοδο.

Οσο κι αν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας, που αν τινάξει τα πέταλα θα έχουμε συθέμελο κλονισμό, είναι η ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση μέχρι τώρα δεν

έχει αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης, αντίθετα είναι έρμαιο των πειραματισμών της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι τελευταίες επαφές των θεσμών έχουν παραπέμψει για το καλοκαίρι τις κρίσιμες αποφάσεις, που αναμένεται να πιστοποιήσουν ότι η σημερινή διαδικασία με τις δημοπρασίες προς τους ιδιώτες (ΝΟΜΕ) λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ποσοστών της δεσπόζουσας εταιρείας στο 50% μέχρι το 2020.

Ποια η σημασία αυτού; Θα οδηγήσει σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν παράλληλα κεφάλαια και ρευστότητα στη ΔΕΗ.

Η διοίκησή της ήδη έχει μπει στη διαδικασία σύνταξης τριετούς πλάνου για την επιβίωση και αναδιάρθρωσή της. Το σημαντικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι ότι λαμβάνει υπόψη της εναλλακτικές παραδοχές που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Και αυτό γιατί μπορεί να έχει στείλει συγκεκριμένες προτάσεις στους θεσμούς, όπως η πώληση θυγατρικών με χαρτοφυλάκια πελατών πάσης φύσεως, όμως αντιλαμβάνεται ότι οι προτάσεις αυτές είναι πιθανόν να μη γίνουν αποδεκτές.

Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στους εν λόγω σχεδιασμούς θα ληφθεί υπόψη ακόμα και η πώληση μονάδων, κάτι που ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει αφήσει ανοιχτό εφόσον, όπως όλα δείχνουν, αποτύχουν τα ΝΟΜΕ.

Ωστόσο ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει γιατί η άμεση ρευστότητα της ΔΕΗ επαρκεί μέχρι τον Απρίλιο στον βαθμό που επιμένει να μην κόβει το ρεύμα στους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Ολη την εβδομάδα που πέρασε η Επιχείρηση βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των 200 εκατ. ευρώ.

Διαφορές υπήρξαν σε κρίσιμα θέματα, όπως η εκχώρηση στις τράπεζες των εισπράξεων των λογαριασμών που θα μπουν ενέχυρο για τη χρηματοδότηση, καθώς και άλλα ζητήματα.

Η ΔΕΗ έχει τον Απρίλιο να αποπληρώσει ένα ακόμη ομόλογο και η κατάστασή της έχει σκορπίσει ανησυχία σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, από εκείνους που την ανταγωνίζονται ευθέως μέχρι το σύνολο της βιομηχανίας.

Oταν ένας κολοσσός όπως η E.ON ανακοινώνει αυξημένες ζημίες, οι τιμές της στην αγορά πέφτουν και οι προβλέψεις που παίρνει για τις λιγντικές της μονάδες έχουν φτάσει συνολικά τα 25 δισ. τα τελευταία χρόνια, καταλαβαίνει κανείς πόσο αλλάζουν τα δεδομένα στην ενεργειακή παραγωγή διεθνώς.

Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν μιλάμε για μια στρατηγική αναδιάρθρωση, αλλά για άμεση ανάγκη κινήσεων επιβίωσης.

Με λίγα λόγια, έχει ανάγκη μιας άμεσης επανακεφαλαιοποίησης, η οποία είναι σημαντικότερη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και θα το καταλάβουμε μόνο όταν αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (19-3-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα