Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean): Πιο ψηλά, πιο δυνατά

Πρόβλεψη για αύξηση έως και 30% στα προ φόρων κέρδη του 2017

Η αποτελεσματική διαχείριση της χωρητικότητας, η ενίσχυση και ωρίμανση των προορισμών εξωτερικού, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια προς την Ελλάδα συνέβαλαν στο διψήφιο ποσοστό αύξησης της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό, αλλά και καλύτερες πληρότητες για τον όμιλο της Aegean το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, ενώ το φετινό καλοκαίρι

αναμένεται να είναι πιο «δυνατό», ακόμη και από το περσινό, λόγω των θετικότερων επιδόσεων συνολικά του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικά η αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό έχει οδηγήσει στην εκτίμηση ότι οι οικονομικές επιδόσεις φέτος θα είναι θετικότερες σε σύγκριση με το 2016 - όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aegean, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των προ φόρων αποτελεσμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 15%-30% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπλέον, η διοίκηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις έως το τέλος του έτους αναφορικά με την περαιτέρω αναβάθμιση του στόλου της εταιρείας και την επόμενη γενιά αεροσκαφών. «Οι κατασκευαστές έχουν προωθήσει στην αγορά νέους κινητήρες με χαμηλότερες καταναλώσεις και έχουμε ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με χρηματοδότες και κατασκευαστές ώστε να έχουμε καταλήξει το 2018».

Προς το παρόν, η εξέλιξη των πληροτήτων, καθώς και οι προκρατήσεις για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας έως και το τρίτο τρίμηνο του έτους, παραμένουν ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της χρονιάς.

Το δίμηνο Απρίλιος - Μάιος 2017 η επιβατική κίνηση εξωτερικού της Aegean σημείωσε αύξηση κατά 15% έναντι του 2016, μεταφέροντας 1,2 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ξεκίνησε την καλοκαιρινή περίοδο με σημαντική δυναμική. Η βάση της Αθήνας, με τη συνεισφορά και την ωρίμανση των προορισμών που ξεκίνησαν το 2015 και το 2016, αλλά και των νέων προορισμών το 2017, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τους επιβάτες εξωτερικού να αυξάνονται κατά 19%.

Η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού ανήλθε σε 2,1 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2016. Και στο εσωτερικό δίκτυο όμως, παρά τη μείωση των άγονων γραμμών που διαχειρίζεται η Olympic Air, αλλά και την είσοδο νέων ανταγωνιστικών αεροπορικών εταιρειών σε κάποιες γραμμές, η Aegean διατήρησε σταθερό τον συνολικό αριθμό επιβατών της.

Είναι σημαντικό ότι στο σύνολο του δικτύου, συμπεριλαμβάνοντας και το εσωτερικό, οι πληρότητες βελτιώθηκαν σημαντικά: κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε 79% από 71% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι προτεραιότητες του ομίλου για τη φετινή χρονιά είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πτήσεων μέσω των απαραίτητων προσαρμογών στη χωρητικότητα, η περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας, η έμφαση στη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους με την εξισορρόπηση των πιέσεων που προκύπτουν από την ενίσχυση του δολαρίου, καθώς και του κόστους συντήρησης μέσα από στοχευμένες ενέργειες στο κόστος διανομής και την περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Ακόμη, η δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από τη διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών προσφέροντας περισσότερες επιλογές, η αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων, η περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση του προγράμματος πιστότητας καθώς και περαιτέρω πρωτοβουλιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Eπισημαίνεται εδώ ότι το νέο πρόγραμμα του 2017 περιλαμβάνει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 112 εξωτερικού και 33 εσωτερικού, σε 41 χώρες, με 15.400.000 διαθέσιμες θέσεις. Κυρίως έχει ενισχυθεί ο κόμβος της Αθήνας με 7 νέους προορισμούς (Εδιμβούργο, Κουβέιτ, Ανόβερο, Κάσελ, Στρασβούργο, Στουτγάρδη και Μπέργκεν), ενώ για το 2016 Aegean & η Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα