Εδώ Στρασβουργο

Σίγουρα το αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών εχει εσωτερική πολιτική σημασία. Αναμφισβήτητα νίκη ή ήττα των δυνάμεων κατα του Μνημονίου θα σημάνει πολλά. Όμως στιγμή δεν πρέπει να μας διαφύγει πως εκτός των άλλων ψηφίζουμε και για ενα εξόχως σημαντικό Σώμα. Την Ευρωβουλή η οποία μας αρέσει ή όχι, σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια εχει δυναμώσει τη φωνή στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλαδος.

Για παράδειγμα κανένας δεν ενδιαφερόταν στην Ελλάδα

της ευμάρειας και των εύκολων χρημάτων για το ποιος ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών ή όταν δεν είχαμε μετανάστες για το ποιος ειναι Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Ολα τα λυναμε μόνοι, ζούσαμε στην περίοδο που οι αποφάσεις ήσαν εθνικές και ολα μέλι γάλα. Όταν όμως σε δανείζουν χρήματα, όταν επιδιώκεις να καταστεις μέλος ενός ευρύτερου και πιο ισχυρού σχηματισμού με υπερεθνικες δραστηριότητες, τότε οφείλεις να ακολουθήσεις και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Κι αυτοί οι κανόνες λένε πως στο Ευρωκοινοβούλιο παίζονται πλέον πολλά περισσότερα από ότι παλιότερα. Νόμοι και τροπολογίες, ψηφίσματα και άλλες δράσεις που υιοθετούνται μετά από ενα ή δυο χρόνια στην Ελλάδα για τους παρατηρητικους ή απλά του γνώστες, έχουν συζητηθεί και προαποφασίσει στο Στρασβούργο. Τα κονδύλια της ανάπτυξης, της μετανάστευσης, οι αποφάσεις για τις τράπεζες εδω λαμβάνονται κι όποιος ακόμα υποστηρίζει το αντίθετο είτε ψέματα λέει είτε δεν ξέρει τι του γίνεται.

Άρα ιερή υποχρέωση όλων μας ειναι στις προσεχείς κάλπες να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί καθώς έχουμε το όπλο του Σταυρού στα χέρια μας. Στην πιο κρίσιμη Ευρωβουλή των τελευταίων ετών, δεν χωράνε χαζοσελέμπριτις ή άλλοι τυχαίοι, αλλά άνθρωποι με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα που θα μπορούν να σηκώνουν ενα τηλέφωνο και θα δίνουν λύσεις. Γιατί εκτός της νόμιμης κυβέρνησης στην εθνική διαπραγμάτευση, μείζωνα ρόλο παίζουν πλέον και οι Ευρωβουλευτες.

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα