Εμπορικός πόλεμος: Φυγή από την Κίνα εξετάζει το 70% των αμερικανικών εταιρειών

Πάνω από επτά στις δέκα αμερικανικές εταιρείες που λειτουργούν στη Νότια Κίνα σκέφτονται να βάλουν στον «πάγο» επιπλέον επενδύσεις στη χώρα και να μεταφέρουν μέρος ή και το σύνολο της παραγωγής σε άλλες χώρες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να έχει αντίκτυπο στα κέρδη, έδειξε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι αμερικανικές εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα θεωρούν ότι υποφέρουν περισσότερο σε σχέση με εταιρείες άλλων χωρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

που διεξήγαγε το αμερικανικό επιμελητήριο στη Νότια Κίνα. Στην έρευνα συμμετείχαν 219 εταιρείες, ή το 1/3 του μεταποιητικού κλάδου.

Το 64% εξ αυτών ανέφεραν πως σκέφτονται τη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής εκτός Κίνας, όμως μόνο το 1% ανέφερε ότι σκοπεύουν να φτιάξουν γραμμές στη Βόρια Αμερική.

Ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει τη μετακίνηση και για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και για τα βιομηχανικά συγκροτήματα κυρίως στη ΝΑ Ασία, όπως βρήκε η έρευνα.

Οι αμερικανικές εταιρείες ανέφεραν ότι συναντούν αυξημένο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές στο Βιετνάμ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ενώ οι κινεζικές εταιρείες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από Βιετνάμ, Ινδία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

Οι πελάτες επιβραδύνουν τον ρυθμό παραγγελιών ή δεν κάνουν καθόλου παραγγελίες, αναφέρει στο Reuters, ο Harley Seyedin, πρόεδρος της AmCham South China.

Όπως εντόπισε η έρευνα, οι εταιρείες των κλάδων χονδρικής και λιανικής έχουν πληγεί περισσότερο από τους αμερικανικούς δασμούς, ενώ ο αγροτικός κλάδος έχει επηρεαστεί αντίστοιχα αό τους κινεζικούς δασμούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολ.
Αυτό ώθησε τις κινεζικές αρχές να ανταποδώσουν με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα άξιας 60 δισ. δολ.

Οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα από την 1η Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων της έρευνας απάντησαν ότι έχουν πληγεί από τους δασμούς και των δύο πλευρών.

Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, το 1/3 των εταιρειών εκτιμά ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει μειώσει τον όγκο δραστηριοτήτων από 1 εκατ. δολ έως και 50 εκατ. δολ., με το 10% των εταιρειών μεταποίησης να ανακοινώνουν μεγάλες ζημιές της τάξης των 250 εκατ. δολ. και περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα