Στο «κόκκινο» το χρέος νοικοκυριών της Αυστραλίας

Η οικονομία της Αυστραλίας είναι αυτή που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες από τη μείωση του χρέους των νοικοκυριών εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κατοικιών και των πιθανών φορολογικών αλλαγών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδύσεις σε ακίνητα, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τον Δείκτη Κινδύνου Νοικοκυριών , ο οποίος εξετάζει το σχετικό χρέος και τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Η μελέτη των 10 κορυφαίων ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου θέτει τη Σουηδία και τον Καναδά ως τις δεύτερες πιο εκτεθειμένες, ακολουθούμενες από τη Νορβηγία.

"Αυτές οι οικονομίες αντιμετωπίζουν τώρα μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι αγορές κατοικιών αποδυναμώνονται, αναγκάζοντας μια επανεκτίμηση της μόχλευσης και του πλούτου, ενώ οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες 'σφίγγουν', αυξάνοντας την απορρόφηση της κατανάλωσης από την εξυπηρέτηση του χρέους και την αύξηση των αποταμιεύσεων", ανέφερε η τράπεζα στην έκθεσή της.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν το χρέος από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, αναφέρει ότι το συγκαλυμμένο χρέος αυξήθηκε στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Η έκθεση δείχνει ότι η Αυστραλία πιθανότατα θα εισέλθει σε μια " φάση απομόχλευσης" λόγω της δυνατής της οικονομίας και των δημόσιων δαπανών υποδομής. Ωστόσο, ο κίνδυνος ύφεσης μεγαλύτερης διάρκειας από το συνηθισμένο "παραμένει αυξημένος", καθώς οι ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν τα αποκαλούμενα μακροπροληπτικά μέτρα που θα ενισχύσουν τα πρότυπα δανεισμού και θα επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση.

Στην περίπτωση του Καναδά, οι κίνδυνοι προέρχονται από τον συνδυασμό των τιμών των κατοικιών, των αυξανόμενων επιτοκίων και της ασθενέστερης πιστωτικής επέκτασης. Στη Σουηδία, το σημείο ανάφλεξης είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το χρέος των νοικοκυριών στις 10 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχει αυξηθεί στο 160% του εισοδήματος, από 98%, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη νομισματική πολιτική, εάν η τάση αυτή ξαφνικά αντιστραφεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα