Εμπλοκή από ομάδα Βίζεγκραντ: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής για μετανάστες

του Ιωάννη Αντύπα

Εμπλοκή από τα κράτη της ομάδας του Βίζεγκραντ στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται πυρετωδώς στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, με τους αρχηγούς να καθυστερούν την έναρξη του δείπνου εργασίας με τη Τουρκία για να γίνουν συναντήσεις συντονισμού με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας συμφωνίας.

Οι ισχυρές αντιστάσεις που έχουν τα κράτη της ομάδας Βίζεγκραντ αφορούν το σχέδιο της ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα

στη Τουρκία και την επανεγκατάσταση τους σε κράτη μέλη της ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως αντιτίθενται στην απόφαση αυτή επιχειρηματολογώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα διότι η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα προορισμού.

Από τη πλευρά των κρατών του Βίζεγκραντ η ίδια πηγή αναφέρει πως θεωρούν πως δεν υπάρχει προσφυγικό ζήτημα από την ώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα τους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας σήμερα είναι πολύ σημαντική από την Ελλάδα και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους να μην δέχονται Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες και έπειτα να απορρίπτουν την επιστροφή τους στη Τουρκία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρέθεσε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε αυτά τα κράτη μελή στη περίπτωση που δεν δέχονται την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από την Ελλάδα στη Τουρκία, να ανοίξουν τα σύνορα τους συμβαδίζοντας με τις δηλώσεις της προηγούμενης Συνόδου για διατήρηση του status quo των ανοιχτών συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα