Νυν υπέρ πάντων αγώνα κατά του πληθωρισμού δίνει ο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τον 11ο γύρο πάταξης του αποπληθωρισμού, που έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και οι συνάδελφοί του έχουν ανακοινώσει ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη του πληθωρισμού κατά της 10 από τις 47 συνεδριάσεις της τράπεζας από τότε που αυτός ανέλαβε τα ηνία

της. Όμως το μόνο που έχουν δει είναι ο πληθωρισμός να υποχωρεί σε αρνητικό επίπεδο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα δράσει και σε αυτή τη συνεδρίασης και οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν ότι αυτά που θα πράξει θα είναι αρκετά.

Με άλλα λόγια οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δράσουν ορθά για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε τον Δεκέμβριο και οδήγησε σε sell off των αγορών.

Τρεις μήνες αργότερα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί και οι προοπτικές είναι πιο δυσάρεστες, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο ερωτηματικό για την αξιοπιστία της.

«Ο Ντράγκι δεν θέλει να απογοητεύσει εκ νέου τις αγορές», τονίζει ο Holger Sandte, αναλυτής της Nordea Markets και προσθέτει «δυσκολεύομαι να φανταστώ πως τα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα μπορεί – κάποια μακρινή μέρα – να αποσυρθούν. Αλλά ο βασικός στόχος και ανησυχία της ΕΚΤ είναι να μειώσει τον κίνδυνο ενίσχυσης του αποπληθωρισμού».

Σχεδόν τα 2/3 των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και όλοι (εκτός από έναν) εκτίμησαν ότι θα μειώσει εκ νέου το επιτόκιο καταθέσεων.

Η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ύψους 75 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τις αγορές έως τον Μάρτιο του 2017, αυτό σημαίνει ότι θα προσθέσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα των 1,5 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα άνω του 1/3 των συμμετεχόντων εκτίμησαν ότι ο Ντράγκι θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου του 2017.

Το επιτόκιο καταθέσεων το πιθανότερο είναι ότι θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4%, υποστήριξαν οι συμμετέχοντες. Πρόκειται για εκτιμήσεις ανάλογες με αυτές που φαίνεται ότι έχουν και οι επενδυτές, εάν κάποιος εξετάσει τα swaps στο ευρώ.

Παράλληλα τα 2/3 εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα εισάγει ένα νέο σύστημα δύο ταχυτήτων αναφορικά με το επιτόκιο καταθέσεων, ούτως ώστε να μην πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών και να οι αποφάσεις της να μην επιδράσουν αρνητικά στις χορηγήσεις.

Από τον Νοέμβριο του 2011 που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ, ο Ντράγκι ανακοίνωσε οκτώ μειώσεις επιτοκίων, δύο προγράμματα μακροχρόνιου, φθηνού δανεισμού για τις τράπεζες και την επαναγορά ομολόγων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παταχθούν οι κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν την ανάπτυξη.

Επίσης εισήγαγε τη λογική της εκ προοιμίου ανακοίνωσης των προθέσεων της ΕΚΤ, δηλαδή εργαλεία τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Μετά, όμως, από όλα τα παραπάνω ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο -0,2% και οι νέες εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αναμένεται να δείξουν ότι θα παραμείνει χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

Ταυτόχρονα, ο Peter Praet, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι πάνω απ' όλα «παίζεται» η αξιοπιστία της τράπεζας.

«Είναι φανερό ότι οι θετική επίδραση της υπέρ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένη», εκτιμά ο Alan McQuaid, οικονομολόγος της Merrion Capital Group και προσθέτει «εκτιμούμε ότι ο Ντράγκι θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%».

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει τις δυνατότητες να επιτύχει. Πάνω από το 70% δεν αναμένουν περαιτέρω επέκταση του μηνιαίου προγράμματος, πέραν αυτής που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη. Το 65% εκτίμησε, ακόμη, ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων (πάντα αφού το πράξει την Πέμπτη), ενώ όσοι εκτιμούν ότι θα το πράξει προβλέπουν μία ακόμη μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης.

Το 80% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% πριν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στην αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο το ποσοστό διαμορφώνονταν στο 83%.

Όσο για το κλιμακωτό σύστημα αναφορικά με το επιτόκιο καταθέσεων η ΕΚΤ μπορεί να εκμεταλλευθεί την εμπειρία ανάλογων συστημάτων που εφαρμόζονται σε Ελβετία, Δανία, Σουηδία ή Ιαπωνία. Άλλωστε η ΕΚΤ έχει παραδεχθεί ότι εξετάζει τα συστήματα που εφαρμόζουν άλλες κεντρικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα