Δύσκολα θα βρει το δρόμο προς την επιτυχία, η διάδοχος της Μέρκελ

Η εκλογή της Annegret Kramp- Karrenbauer ως αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), μοιάζει με μια ευτυχισμένη ιστορία: η επιλεγμένη διάδοχος της καγκελαρίου Angela Merkel δεν είναι πιθανό να αρνηθεί την κληρονομιά της, την ώρα που το CDU είναι ενισχυμένο εκλογικά. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη.

Η Kramp- Karrenbauer, συχνά αναφερόμενη ως AKK, κέρδισε με μόνο το 52% των ψήφων έναντι του 48% που προτίμησε τον

Friedrich Merz, τον σκληρό επιχειρηματία- υποψήφιο που επιχείρησε να κάνει μια πολιτική επιστροφή μετά την εποχή που η Merkel τον έβγαλε από την ελίτ της πολιτικής πριν από μία δεκαετία. Στη διάσκεψη του κόμματος στο Αμβούργο, όπου οι άντρες ξεπέρασαν τις γυναίκες σε ποσοστό δύο προς ένα και πολλοί ήλπιζαν σε μια αποφασιστική αλλαγή από αυτό που είδαν ως αριστερή στροφή του κόμματος κατά την εποχή της Merkel, η νίκη της AKK απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε καθολική γιορτή, την ώρα που ο Merz ευγενικά της έδινε συγχαρητήρια.

Ο Wolfgang Schaeuble, πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και εκλεκτό μέλος της ελίτ του κόμματος, οοποίος υποστήριξε ανοιχτά τον Merz, τη Δευτέρα σκέφτηκε ότι είναι απαραίτητο να πει στους ανθρώπους στο στρατόπεδο του να μην συνεχίσουν τη σύγκρουση. "Όποιος σκέφτεται μια ρεβάνς ή ακόμα και εκδίκηση τώρα, είναι λάθος", είπε ο Schaeuble. «Δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο η δημοκρατία».

Οι έντονες, αν και ευγενικά αμφισβητούμενες εκλογές για την ηγεσία έδειξαν, αναζωογονητικά, ότι το CDU εξακολουθεί να είναι ικανό να προκαλέσει εσωτερική συζήτηση μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πολιτικής κυριαρχίας της Μέρκελ. Ωστόσο, έδειξε, για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του κεντροδεξιού κόμματος, ότι χωρίστηκε στη μέση. Θα μπορούσε εύκολα να είναι δύο κόμματα και όχι ένα: ένα που να πρεσβεύει το νόμο και την τάξη, μια ταυτότητα, μια μεγάλη επιχείρηση, μια δεξιά πολιτική δύναμη για να ανταγωνιστεί την εθνικιστική εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) - και ένα συμπονετικό, ισότιμο, μετριοπαθές κόμμα που είναι χριστιανικό, περισσότερο ακόμα κι από το όνομά του. Μόνο το δεύτερο από αυτά τα κόμματα υποστηρίζει την AKK.

Είναι αναπόφευκτο ένα κόμμα που πρωταγωνιστεί, να συμπεριλαμβάνει διαφορετικές ομάδες και το CDU τις έχει πάντα, αλλά ο σημερινός ιδεολογικός διχασμός, σχεδόν, το κάνει να μοιάζει με τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους - έναν ανυπόμονο συνασπισμό εθνικιστών, ελευθεριακών και μετριοπαθών επιχειρηματιών.

Η Kramp- Karrenbauer προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Σχεδόν η πρώτη της κίνηση ως ηγέτης του κόμματος ήταν να ορίσει τον Paul Ziemiak, ηγέτη της οργάνωσης νεολαίας του CDU, στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Ο Ziemiak, που στεκόταν κριτικά απέναντι στην μεταναστευτική πολιτική της Merkel, δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα της AKK. Θα προτιμούσε τον Merz (προέρχεται από την ίδια περιφερειακή οργάνωση του κόμματος) ή τον τρίτο υποψήφιο, υπουργό Υγείας Jens Spahn, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων Χριστιανοδημοκρατών. Ο Zemiak εξελέγη από το 60% περίπου των αντιπροσώπων, ένα ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο υποστήριξης που αντικατοπτρίζει το πόσο βαθιά είναι το CDU χωρισμένο. "Ο στόχος μου είναι να ενώσω το κόμμα, να το συγκεντρώσω", ανέφερε η AKK σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. "Γι 'αυτό είμαι χαρούμενη που συνεργάζεται μαζί μου."

Αλλά η διαδικασία επούλωσης μπορεί να είναι περίπλοκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα