Δρίτσας για την υποδοχή προσφύγων: Λίγο-πολύ τα πράγματα είναι καλά!


«Λίγο-πολύ τα πράγματα είναι καλά», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφύγων και στο πώς γίνεται η διαχείριση της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα προέβλεψε... χάος στην περίπτωση που δεν πεισθούν οι πρόσφυγες πως με τα σύνορα κλειστά δεν έχει νόημα να κατευθύνονται όλοι προς την Ειδομένη, αγνοώντας προφανώς τις εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

«Και στην Ε1 και στην Ε2 και σε αλλά ακόμα δυο σημεία του λιμανιού

του Πειραιά που στεγάζονται προσωρινά σε ειδικούς χώρους προσφυγές και μετανάστες ...νομίζω ότι λίγο-πολύ καταφέρνουμε να κρατάμε ένα καλό επίπεδο και στη διαμονή και στη σίτιση και στην καθαριότητα και σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά με δυσκολίες, και φυσικά και με ατέλειες αλλά πάντως λίγο-πολύ τα πράγματα είναι καλά», είπε, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm.

Ο κύριος Δρίτσας είπε ακόμα ότι «είναι σε εξέλιξη μια σειρά πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογηθεί για τη διαμόρφωση νέων χώρων προσωρινής διαμονής» ώστε να... αποφευχθεί το «χάος»: «Εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις ώστε να μην συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα Διαβατά ή στην Ειδομένη τότε πραγματικά θα έχουμε χάος. Για να μην έχουμε χάος χρειάζεται, να το πω έτσι επιχειρησιακά, δράσεις ανάσχεσης οι οποίες δεν μπορεί να είναι κατασταλτικές. Είναι χώροι προσωρινής διαμονής».

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι προσανατολισμένοι για να φύγουνε προς τα βόρεια σύνορα. Χρειάζεται μια διαδικασία, προσπαθούμε να την κάνουμε όσο πιο σύντομα, ήδη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκδώσει σημαντικό αριθμό προκηρύξεων σε πολλές γλώσσες από αυτές που μιλούν οι άνθρωποι αυτοί και τους δίνουμε οδηγίες. Τους εξηγούμε τι συμβαίνει, πού έκλεισαν τα σύνορα, ποιες δυνατότητες υπάρχουν, ότι δεν έχει κανένα νόημα να πάνε προς την Ειδομένη, ότι οι ελληνικές αρχές, είτε η Αστυνομία, είτε το Λιμενικό, είτε οι άλλες Αρχές μπορούν να τους βοηθήσουν και για την σίτιση και για την διαμονή και για τις οδηγίες για την πραγματικότητα και τους ζητάμε να τους εμπιστευτούν. Καταλαβαίνετε ότι αυτό με μια προκήρυξη δεν μπορεί να λυθεί. Οι αλληλέγγυοι, παίζει πολύ σημαντικό ρολό σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι θα καταλάβουν και οι ίδιοι από τα ίδια τα πράγματα ότι δεν έχουν κανένα νόημα να πάνε προς την Ειδομένη» πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κύριος Δρίτσας τόνισε πως θα «αυτό είναι που εννοείται με την λέξη "αποτροπή"»: «Συμφώνα με αυτή την συμφωνία τα πλοία αυτα του ΝΑΤΟ θα έχουν ως σκοπό με την παρουσία τους να εντοπίζουν πολύ πιο έγκαιρα από τα παράλια της Τουρκίας τους ανθρώπους και τα σκάφη που ξεκινούν, να ειδοποιούν πολύ πιο έγκαιρα τις Αρχές για αυτό το γεγονός και να τους ζητούν την παρέμβαση. Ταυτόχρονα πολύ πιο έγκαιρα θα μπορούν να εντοπίζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν και να καλούν τις Αρχές είτε από την πλευρά των τουρκικών χωρικών υδάτων, είτε από την μεριά των ελληνικών αντίστοιχα για την παρέμβαση και την διάσωση τους. Από εκεί και πέρα η κοινή συμφωνία είναι ότι και οι διασωζόμενοι και οι ελεγχόμενοι θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Δεν λύνει το πρόβλημα συνολικά, όμως αυτό είναι που εννοείται με την λέξη "αποτροπή"».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα