Ορμπάν: "Συνταγματικό το δημοψήφισμα που επιζητούμε"

Το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας το οποίο προσπαθεί να μπλοκάρει το πλάνο της ΕΕ για διαμοίραση του βάρους των προσφύγων, ακολουθεί το Σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τους κανόνες του μπλοκ, σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Δικαιοσύνης Laszlo Trocsanyi.

Η

χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην Ελληνο-γερμανική άποψη διαμοίρασης των προσφύγων ανά την Ευρώπη, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και έξι μήνες για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού από τη Βουδαπέστη.

Το δημοψήφισμα είναι "συνταγματικό. Είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση, και γι αυτό πρέπει να ρωτήσουμε τους πολίτες", ανέφερε ο Trocsanyi. "Η Ευρώπη προσπαθεί να πάρει εθνικές εξουσίες κρυφά. Πιστεύουμε πως η προάσπιση ενός εθνικού Συντάγματος είναι πολύ σημαντική".

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διχάσει το μπλοκ των 28 το οποίο ήδη έχει ταραχτεί από την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β' ΠΠ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Viktor Orban, ο οποίος έχει υψώσει συρμάτινους φράχτες στα σύνορα με τη Σερβία κάλεσε προς το δημοψήφισμα έτσι ώστε να αντισταθεί στην επιβολή του πλάνου της μετακίνησης των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ.

Η Commission δεν έχει, ακόμη, σχολιάσει την απόφαση της Ουγγαρίας. Αρκετοί δικηγόροι στη Βουδαπέστη την αποκαλούν ήδη αντισυνταγματική αφού το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει ψηφοφορίες σε θέματα που είναι εκτός της δύναμης του κοινοβουλίου και αφορούν διεθνείς συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα