Ρωσία: Πετρελαϊκή απόβαση στις ΗΠΑ

Η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft μπορεί τελικώς να αποκτήσει τον αμερικανικό ενεργειακό όμιλο Citgo, ο οποίος έχει την έδρα του στο Χιούστον του Τέξας.

Δεν πρόκειται για πρόταση εξαγοράς αλλά για μία αρκετά περίεργη υπόθεση που έχει θέσει σε συναγερμό τους Αμερικανούς πολιτικούς. Η Citgo ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας και έχει δοθεί ως εγγύηση στη Ρωσία

για δάνειο που έλαβε το Καράκας.

Αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές συνυπογράφουν επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός, καλώντας τον να αναλάβει δράση.

Η Βενεζουέλα έχει στην κατοχή της την Citgo από τη δεκαετία του '80, ενώ έβαλε το 49,9% της εταιρείας ως ενέχυρο προκειμένου να λάβει τον Δεκέμβριο του 2016 δάνειο από τη Rosneft.

Σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δάνειο -κάτι που κρίνεται πολύ πιθανό- τότε ο ρωσικός όμιλος θα καταλήξει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του μία αμερικανική ενεργειακή εταιρεία και μάλιστα σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας δεν είναι οι καλύτερες λόγω της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα