ΔΝΤ σε Ιταλία: Ο προϋπολογισμός μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ»

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση των δαπανών ενέχει «σημαντικά» ρίσκα.

Στην ετήσια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας που δημοσίευσε την Τρίτη, το ΔΝΤ τονίζει ότι «η Ιταλία πρέπει να κατευνάσει οποιαδήποτε ανησυχία για τη βιωσιμότητα

του δημόσιου χρέους».

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οποιαδήποτε βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης.

«Η εκδήλωση ακόμα και του πιο ήπιου δυσμενούς σοκ, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η άνοδος των spread, θα αύξανε το χρέος, δημιουργώντας τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όταν η οικονομία θα αποδυναμώνεται» επισημαίνει το ΔΝΤ. «Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει την επιβράδυνση σε ύφεση» προσθέτει.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, τριπλάσιο από το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Το ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερο έλλειμμα για το 2019, στο 2,66% του ΑΕΠ, το οποίο θα εκτοξευτεί στο 2,8 με 2,9% το 2020-2021.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συστήνουν στην Ιταλία να προχωρήσει σε μια σταδιακή μείωση των δαπανών όσο οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, στοχεύοντας σε ένα «μικρό συνολικά πλεόνασμα σε 4 με 5 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα