Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Καμπανάκι για την επίτευξη ανάπτυξης 1,8% φέτος

Του Αργύρη Παπαστάθη

Eρωτηματικά για την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κατά 1,8% στο σύνολο του 2017 διατυπώνονται στο τριμηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, «η ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αποτελεί μία θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι εδραιώνεται η προσδοκία για αύξηση του ΑΕΠ
το 2017. Ωστόσο ο στόχος για αύξηση της τάξης του +1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το 2ο εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι».

Η αύξηση του ΑΕΠ

κατά 0,8% το Β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), τονίζεται στην εκθέση, ενώ σημειώνεται η αρνητική εξέλιξη της μείωσης των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.

Καμπανάκι ηχεί επίσης για την υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-21 καθώς και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίες «είναι ελαφρώς αυξημένες τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016».

Σημειώνεται επίσης ότι η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνεται περί το 5,5%, στα χαμηλά επίπεδα της περιόδου της κρίσης, «παραμένει ωστόσο πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των χωρών της ευρωζώνης που εξήλθαν των "προγραμμάτων στήριξης"».

Από την άλλη πλευρά το Συμβούλιο εκτιμά ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί: «Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο ΚΠ και ΓΚ διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ εφικτό για το 2017».

Στα θετικά των συμπερασμάτων πειλαμβάνεται η «σταθερά μειούμενη η ανεργία για έκτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνεται στο 21,2% και η ανάκαμψη που σημειώνεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Περιληπτικά τα υπόλοιπα συμπεράσματα του ΕΔΣ συνοψίζονται ως εξής:

-Ελαφρώς ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2ο τρίμηνο του 2017, σε βελτιωμένη θέση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

-Ο ρυθμός αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων φαίνεται από τα μέσα του 2016 να σταθεροποιείται σε υψηλότερα επίπεδα.

-Οι ΟΚΑ και τα νοσοκομεία διατηρούν τα «πρωτεία» όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αφού αυτές ξεπερνούν το 72% του συνόλου των οφειλών της ΓΚ.

-Συνεχίζεται η συσσώρευση απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο, με φθίνοντα όμως ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα