Τα διαμάντια, χρηματοδοτούν το στραγγαλισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιεί χρήματα που προέρχονται από εξαγωγές διαμαντιών για να χρηματοδοτήσει την κεντρική της Υπηρεσία Πληροφοριών (CIO), η οποία κατηγορείται για μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ βοήθησε να παραμείνει ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην εξουσία από το 1980, ανέφερε η εφημερίδα Global Witness.

Τα διαμάντια που εξορύχθησαν από τις πεδιάδες της Marange στην ανατολική Ζιμπάμπουε διοχετεύονται μέσω του Ντουμπάι, της Ινδίας, των Κάτω Χωρών και της Νότιας Αφρικής από ένα πολύπλοκο

δίκτυο εταιρειών που ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές όπως ο Άγιος Μαυρίκιος, το Χονγκ Κονγκ και το Γιοχάνεσμπουργκ, όπως αναφέρει μια έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Οι εταιρείες αυτές, έχουν ένα κοινό: εταιρικές σχέσεις με επιχειρήσεις που ανήκουν στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε ή στους στρατιωτικούς της. Τα κέρδη, σύμφωνα με τον Global Witness, διοχετεύονται πίσω στο CIO και σε (παρα)στρατιωτικές μονάδες «εκτός προϋπολογισμού». Ο στρατός της Ζιμπάμπουε, αλλά και η κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τηλεφωνικές κλήσεις για σχολιασμό της είδησης από το υπουργείο Μεταλλείων, επίσης δεν απέδωσαν.

Το 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών Τεντάι Μπίτι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε χάσει έσοδα ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα λεηλασίας διαμαντιών και κατηγόρησε την ελίτ του κόμματος της Αφρικανικής Ένωσης- Πατριωτικού Μετώπου της Ζιμπάμπουε για «ευημερία από τις (πολύτιμες) πέτρες». Ο Μπίτι, τότε μέλος του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή, ήταν μέρος μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας. Δύο χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Mugabe θρήνησε την απώλεια 13 δισ. δολαρίων από κλοπή διαμαντιών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας είναι περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα