Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται μέχρι στιγμής η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 2,45%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Συμφωνείτε με την ένταξη της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'' στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ''Μακεδονίας'' και της Ελλάδας;».

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι». Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο.

Tην Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι οι ίδιοι κρατούν το κλειδί για να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει "ναι", θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε.

Από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω. Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Keywords