Δημ. Τσιτσιράγκος: Ο άνθρωπος «κλειδί» που έφερε το IFC στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος «κλειδί» για να επιστρέψει προς 1,5 έτους στη χώρα μας το IFC (Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης), ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν αναμφισβήτητα ο αντιπρόεδρος του, κ. Δημ. Τσιτσιράγκος. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που προ τριμήνου το ΔΣ της Εθνικής είχε απορρίψει για τη θέση του Προέδρου της προκαλώντας την ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του βασικού μετόχου, που στήριζε τον κ. Τσιτσιράγκο,

και της διοίκησης της τράπεζας.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και ο κ. Τσιτσιράγκος συνεχίζει την εργασία του στο IFC επιβλέποντας μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται όλο αυτό το διάστημα για τη χώρα μας.

Ένα πρόγραμμα αρκετά υποσχόμενο που έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» με την πρώτη σοβαρή επένδυση – πέραν της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – να ενεργοποιείται. Πρόκειται για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ της Grivalia Properties για επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως ο υφιστάμενος του κ. Τσιτσιράγκου, υπεύθυνος του IFC για Ευρώπη και Ασία κ. Τόμαζ Τέλμα αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τη γενική στόχευση του Οργανισμού στη χώρα μας που είναι επενδύσεις στον χρηματοοικονομικός τομέα, τις υποδομές - από αεροδρόμια μέχρι μεγάλα ή μικρότερα ενεργειακά projects – αλλά και το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κοινώς έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του IFC δεν είναι να επενδύει στις δυτικές οικονομίες, όπως εξάλλου αναφέρει η ιστοσελίδα του, αλλά σε εταιρείες που επενδύουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εν τούτοις λόγω της κρίσης ο κ. Τσιτσιράγκος κατάφερε να στρέψει την προσοχή του Οργανισμού στη χώρα μας ώστε να ανταποκριθεί και στο βασικό σύνθημα του επενδυτικού βραχίοντα της Παγκόσμιας Τράπεζας: «Δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που χρειάζονται περισσότερο»!

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, ο κ. Τσιτσιράγκος έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις, περιοχές και τομείς στην IFC. Την περίοδο 2014-2016 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Global Client Services στο IFC, όπου ήταν υπεύθυνος για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τις σχέσεις με τους πελάτες. Πριν τη θέση αυτή ήταν αντιπρόεδρος του IFC για την Ευρώπη, την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Το 2010-2011 διετέλεσε διευθυντής του IFC στην Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τη Νότια Ευρώπη.

Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε επικεφαλής της δραστηριότητες μεταποίησης και υπηρεσιών της IFC παγκοσμίως, έχοντας την ευθύνη για projects σχετικά με τον τουρισμό, τις λιανικές πωλήσεις, την αγορά ακινήτων, τις πρώτες ύλες κ.α., ενώ έχει εργαστεί για 12 έτη στο τμήμα ενέργειας και πετρελαίου της IFC.

Ο κ. Τσιτσιράγκος κατέχει MBA από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Keywords
Τυχαία Θέματα