Δικέφαλος 1924: Προς έκδοση 5ετους ομόλογου για την κατασκευή του γηπέδου

Του Δημήτρη Παφίλα

«Kιτρινόμαυρα» πενταετή ομόλογα έως και 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να εκδώσει η «Δικέφαλος 1924» (ΑΕΚ) προκειμένου να χρηματοδοτήσει με χαμηλό κόστος - από τον τραπεζικό δανεισμό - τις εργασίες κατασκευής του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Η έκδοση ομολόγων (ή και μετοχών) δεν είναι παράδοξο στο εξωτερικό καθώς μεγάλες ομάδες σε ανεπτυγμένα πρωταθλήματα εκμεταλλεύονται τις μεγάλη λαϊκή βάση προκειμένου να εξασφαλίζουν κεφάλαια για την ανακατασκευή ή κατασκευή εξ ολοκλήρου νέων γηπέδων – ξενοδοχείων καταστημάτων. Πλεονέκτημα της έκδοσης είναι ότι οι κάτοχοι μπορούν

να συμμετάσχουν με ελάχιστη συμμετοχή (1.000 ευρώ), όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες εκδόσεις.

Βεβαίως, το μειονέκτημα είναι ότι οι ποδοσφαιρικές εταιρείες δεν μπορούν να εμφανίζουν σταθερά έσοδα – όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες. Ωστόσο ως εγγυήσεις του ομολόγου θα τεθούν οι μελλοντικές εισροές από τα εισιτήρια του νέου γηπέδου, τα έσοδα από χορηγούς για τη ονομασία (εμπορικές συμφωνίες), τα έσοδα από την ενοικίαση καταστημάτων, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας κτλ. Επιπρόσθετα εταιρείες που διαθέτουν συμφέροντα στον χώρο του ποδοσφαίρου (λ.χ ΟΠΑΠ) αλλά και οι ίδιες οι ΠΑΕ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις για την συμμετοχή 2 τουλάχιστον Ελλήνων ποδοσφαιριστών (Κ-19), εφόσον αποπληρώνουν προς όλους τις υποχρεώσεις τους.

Το αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια θα ήταν χαμηλότεροι προϋπολογισμοί (με λιγότερες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών αμφιβόλου αξίας) ενώ παράλληλα ένα μέρος των εσόδων του στοιχήματος θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ισότιμα για όλες τις ομάδες Α’ και Β’ και Γ’ Εθνικής. Εάν μάλιστα τα περισσότερα χρήματα (τηλεοπτικά, super league) τα ελάμβαναν οι ομάδες που ανεβαίνουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες αυτό θα οδηγούσε πραγματικά σε άνοδο του ανταγωνισμού.

Προς το παρόν και με την υφιστάμενη κακή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου- όπου παραβιάζεται κατάφωρα, όχι μόνο όλο το υφιστάμενο αθλητικό νομικό πλαίσιο, αλλά και ολόκληρος ο ποινικός κώδικας- τα ανωτέρω είναι απλώς θεωρητικά. Εφόσον, όμως, είτε αποκατασταθεί η νομιμότητα στην Ελλάδα, είτε επιβληθεί από την UEFA η επιστροφή στη νομιμότητα η αγορά του ποδοσφαίρου θα έχει μόνο ανοδική πορεία καθώς αποτελεί ένα πλήρως απαξιωμένο προϊόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα