Διευρύνονται οι απώλειες στην Ασία εν αναμονή των δασμών

Οι ασιατικές αγορές συνεχίζουν την πτωτική της πορεία καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ενόψει της εφαρμογής των εμπορικών δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από αύριο Παρασκευή 6 Ιουλίου.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite σημείωσε απώλειες σχεδόν 1% στις 2732,17 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,12%
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχανε 0,95% στις 27.973,20 μονάδες, με τις χειρότερες απώλειες

στους τομείς ενέργειας και πρώτων υλών. Ο τομέα των χρηματοοικονομικών υποχώρησε κατά 1,12%.
Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,78%, χάνοντας 170,05 μονάδες για να κλείσει στις 21.546,99 μονάδες.
Αντίθετα ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 1,01% ή 17,05 μονάδες και έκλεισε στις 1.676,20 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi μετά την αρχική άνοδο γύρισε πτωτικά χάνοντας 0,35%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,52%.

Ο διευρυμένος MSCI για τις περιοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας βρέθηκε υπό πίεση χάνοντας 0,4% κατά τις απογευματινές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει την επιβολή δασμών ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει με μέτρα ίδιου ύψους.

Όπως μετέδιδε από χθες το reuters, λόγω της διαφοράς ώρας, οι κινεζικοί δασμοί αναμένεται να ενεργοποιηθούν νωρίτερα από εκείνους που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δηλώνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να χτυπήσει πρώτη στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, και ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Το θολό τοπίο γύρω από τους δασμούς έχει οδηγήσει σε υποτονικό κλίμα σε ό,τι αφορά τα προϊόντα υψηλού κινδύνου», τονίζει ο Weiliang Chang, στέλεχος της Mizuho Bank, σε σημείωμά του.

Παρά το γεγονός ότι η επίδραση του πρώτου κύματος δασμών αναμένεται περιορισμένη, οι επενδυτές εμφανίζονται νευρικοί για μια πιθανή όξυνση που μπορεί να εξελιχθεί και σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα