Νίκος Πουλιού: Ο ξενοδόχος που ανέστησε τα «Ξενία» σε Κω και Πάτμο

της Όλγας Μπαλαφούτη

Ολα ξεκίνησαν από μια καλοκαιρινή εκδρομή για διακοπές από την Κω στην Πάτμο. Εκεί ο Νίκος Πουλιού και η σύζυγός του Τζουλιέτα, όταν πρωτοαντίκρισαν το παρατημένο στην τύχη του «Ξενία» στον κόλπο του Γροίκου, αποφάσισαν να το πάρουν και να το... αναστήσουν. Η αρχή βέβαια είχε γίνει με το επίσης ερειπωμένο «Ξενία» της Κω, το οποίο το 2003 πέρασε στα χέρια του ομίλου Divine Hotels, της οικογενειακής τους επιχείρησης

που ασχολείται με τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα από τη δεκαετία του 1960. Το πρώην «Ξενία», νυν «Κos Aktis» λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο από το 2005, μια επένδυση που κόστισε συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ.

«Η μαγιά μας ήταν το ‘‘Kos Hotel’’», εξιστορεί στο «business stories» ο κ. Πουλιού, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Divine Hotels. «Ενα εμβληματικό ξενοδοχείο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο νησί και άνοιξε το 1967 από τον Δημήτρη Βασιλείου, πατέρα της συζύγου μου, τον πρώτο ξενοδόχο και τον άνθρωπο που μαζί με τον αδελφό του ξεκίνησαν ουσιαστικά τον τουρισμό στην Κω».

Κάπως έτσι, με το πέρασμα των χρόνων, ο κ. Πουλιού και η σύζυγός του πήραν την ευχή των γονιών τους κληρονομώντας ταυτόχρονα τη βαθιά πίστη στην αρχαία ελληνική φιλοξενία. Ετσι ανέλαβαν τα ηνία του ομίλου, που σήμερα αριθμεί 12 επιχειρήσεις σε Κω και Πάτμο, με 488 κλίνες για το 2017 και 50.000 επισκέπτες τα τελευταία τρία χρόνια.

Το «Ξενία» στην Πάτμο

Ας επιστρέψουμε όμως στο Νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Η σκουριασμένη ταμπέλα του «Xenia Hotel Restaurant Bar» στον Γροίκο, άλλοτε συμβόλου της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, το οποίο χτίστηκε το 1960, αποκάλυπτε ένα ξενοδοχείο που είχε αφεθεί εντελώς στη μοίρα του. Η σταδιακή παρακμή του, που είχε ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80, οδήγησε στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του το 1999. Εκτοτε, παρότι ακολούθησαν δύο πωλήσεις σε ιδιώτες, το ξενοδοχείο παρέμενε κλειστό και μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, το 2008, πέρασε στα χέρια του ομίλου Divine Hotels. Χρειάστηκαν δύο χρόνια και περίπου 22 εκατ. ευρώ συνολικής επένδυσης ώστε το κουφάρι του παλιού «Ξενία» και ο απαξιωμένος κόλπος του Γροίκου να μεταμορφωθούν στο πεντάστερο «Patmos Aktis Suites».

Η δημιουργία 60 μόνιμων θέσεων εποχικής εργασίας, η άφιξη κατά μέσο όρο 4.000 επισκεπτών τον χρόνο και η γαστρονομική εξέλιξη του τόπου μέσω του εστιατορίου «Apocalypsis», με πολλές βραβεύσεις και Χρυσούς Σκούφους, έχουν συνεισφέρει αποφασιστικά στην τοπική οικονομία, λέει ο κ. Πουλιού.

Ακριβώς δίπλα από το «Kos Aktis», ο όμιλος Divine Hotels λειτουργεί το «Silver Beach», ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο με 16 δωμάτια και θέα στον απάνεμο κόλπο του Γροίκου, στο

Τραγονήσι ή στην Πέτρα της Καλικατσού. Στο ανατολικό τμήμα της Πάτμου, δυόμισι χιλιόμετρα από τη Σκάλα, θα βρει κανείς τα «Αλλοτινά», μια κρυφή γειτονιά επτά γραφικών κατοικιών που ανήκουν από το 2017 στον όμιλο.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια, ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η αγορά του όμορου οικοπέδου στο «Patmos Aktis Suites» με ένα σπίτι πάνω στο κύμα. Το πλάνο είναι να αποτελέσει επέκταση του ξενοδοχείου ή να λειτουργήσει αυτόνομα.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Πουλιού, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν από τους μεγαλύτερους tour operators για τον εκσυχρονισμό του «Kos» ώστε να γίνει ένα ξενοδοχείο πόλης, κλασικού τύπου 4 αστέρων, με προοπτική λειτουργίας το καλοκαίρι του 2020. Η φετινή τουριστική κίνηση είναι ήδη πολύ καλή. Ο Μάιος κινήθηκε με αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος της σεζόν ο κ. Πουλιού εκτιμά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τόσο για την Πάτμο όσο και για την Κω, 9% και 12% αντίστοιχα.

Η Αpivita και τα βότανα του Ιπποκράτη

Aπό φέτος το καλοκαίρι ο όμιλος Divine Hotels ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με την εταιρεία φυσικών καλλυντικών Apivita, αφού το «Anasa Wellness & Spa» του «Patmos Aktis» θα παρέχει πλέον τις ολιστικές θεραπείες προσώπου και σώματος της Apivita χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα φυσικά προϊόντα της εταιρείας.

Κοινό σημείο για τη συνεργασία των δύο εταιρειών αποτελούν ο Ιπποκράτης και η φιλοσοφία του.

Αλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ώστε οι κήποι του ξενοδοχείου «Patmos Aktis» να μετεξελιχθούν άμεσα σε έναν ενιαίο ιπποκρατικό κήπο, στον οποίο οι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα έρχονται σε επαφή με τα φυτά και τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα