Διατηρεί το θετικό μομέντουμ η ισπανική οικονομία το δ' τρίμηνο - Ανάπτυξη 0,8%

Διατήρησε το θετικό μομέντουμ της η ισπανική οικονομία το δ' τρίμηνο του 2015, γεγονός που δείχνει ότι η χώρα ανακάμπτει σταθερά.

Η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 0,8% τους τρεις τελευταίους μήνες, όπως και το γ΄τρίμηνο του 2015, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg.

Σε σχέση με έναν χρόνο πριν η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5%. Για το σύνολο του 2015 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,2%.

Μάλιστα, με δεδομένη την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

και το φθηνό πετρέλαιο η Ισπανία αναμένεται να ξεπεράσει τα μισά τουλάχιστον κράτη μέλη της Ευρωζώνης όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Ισπανία θα αναπτυχθεί κατά 2,7%.

Αν και τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία δεν ανέφεραν ποιοι τομείς της οικονομίας συνέβαλαν περισσότερο στην ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο βασικός καταλύτης για ήταν η κατανάλωση, που ενισχύθηκε από τις βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες, την αύξηση της απασχόλησης και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ωστόσο, προειδοποιούν για ενδεχόμενη μεταρρυθμιστική κόπωση η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην ανάπτυξη.

«Η Ισπανία έφτασε σε ένα πολύ καλό σημείο το καλοκαίρι. Η πολιτική της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απέδωσαν. Φέτος όμως αυτό θα μετριαστεί και η ανάπτυξη θα κυμανθεί για το 2016 στο +2,5%» υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Andrew Benito.

Στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης πάντως, οι αξιωματούχοι «παλεύουν» να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο των τελευταίων εκλογών, τον προηγούμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα