Ενεργειακό ράλι στην Ευρώπη μετά και την «έκπληξη» της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Το θετικό κλίμα των ασιατικών αγορών μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να εισάγει αρνητικά επιτόκια, ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω μάλιστα ανόδου των τιμών πετρελαίου.

Το sell off του Ιανουαρίου στις αγορές, που διέγραψε αξίες 7 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως, έχει αρχίσει να φθίνει μετά τα σημάδια ότι οι κεντρικές τράπεζες

παγκοσμίως είναι έτοιμες να δράσουν για μια ακόμη φορά για να αποφύγουν περαιτέρω αναταραχές.

Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε τα επιτόκια στο -0,1%, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ πριν λίγες μέρες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση αν είναι απαραίτητο. Η Fed από την πλευρά της δεν δείχνει να βιάζεται να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για να στηρίξει το γιουάν και τις αγορές της.

Στη Γαλλία η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Στην Ισπανία η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το ίδιο διάστημα, με τους αναλυτές να περιμένουν ότι το θετικό μομέντουμ θα συνεχιστεί.

Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,4%, με εβδομαδιαία άνοδο 0,2%. Για τον Ιανουάριο ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 7,3%.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 0,9% στις 5.984 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 1% στις 9.744 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με άνοδο 1% στις 4.368 μονάδες, ο IBEX με κέρδη 1,44% στις 8.714 μονάδες και ο FTSE MIB με άνοδο 1,85% στις 18.533 μονάδες.

Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές πρώτων υλών καθώς το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται πάνω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 6,5%. Το συμβόλαιο του WTI ενισχύεται κατά 2,6% στα 34,07 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αισιοδοξία που έχουν προκαλέσει τα σχόλια των Ρώσων αξιωματούχων ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τις χώρες – μέλη του OPEC για μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.111 δολάρια η ουγγιά, ωστόσο παραμένει με άνοδο 4,8% για τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη ίσως μηνιαία άνοδος εδώ κι έναν χρόνο.

Ενδεικτικά, στο πεδίο των μετοχών, η TeliaSonera AB ενισχύεται κατά 3,5% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδος 2,5% και για την Telefonica SA μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε σχήμα εθελοντικής συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους της σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και περιορισμού του κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα