«Δεν πρέπει να χαθεί ξανά η ευκαιρία που είχε η Ελλάδα το 2014», το μήνυμα των θεσμών

Των Κωστή Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταφέρει να βγει στις αγορές και να μην υπάρξει ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος στήριξης απ' το καλοκαίρι του 2018 τόνισαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο αναπλ. Υπ.

Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τονίζοντας πως πρέπει να ανακτηθεί η «ιδιοκτησία» του προγράμματος προσαρμογής απ' την ελληνική κυβέρνηση ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αφήγημα για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Κοστέλο: «Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο έκανε θετικές αναφορές για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2016 και τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να επιστρέψει στις αγορές

Ο κ. Κοστέλο είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ξανά την ευκαιρία η οποία είχε παρουσιαστεί το 2014. Τόνισε ότι μένουν λίγα ακόμη να νομοθετηθούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκολπόστ» και «να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» καθώς «η νομοθεσία υπάρχει».

Όπως σημείωσε σχετικά «η υλοποίηση των μέτρων ήταν η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού Προγράμματος». Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο «η μπάλα είναι στις ελληνικές αρχές, αλλά και οι θεσμοί πρέπει να μην πιέζουν για επιπλέον νέα μέτρα αλλά και να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης στα τέλη του 2018».

Γ. Χουλιαράκης: «Να ανακτήσουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος»

Λίγο νωρίτερα ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης τόνιζε ότι «πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την αναδιανομή και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη»

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε στο στόχο μείωσης της γραφειοκρατίας, στη σημασία την «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» (reclaim ownership of the program) και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τόνισε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος ώστε να έχει αφήγημα στις αγορές χαρακτηρίζοντας μάλιστα το QE της ΕΚΤ «επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο» για την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές. «Η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αναπλ. Υπουργός διαφώνησε με τον Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει επαρκής σαφήνεια για το χρέος.

Νικόλα Τζιαμαρόλι: «Μπορείτε να βγείτε στις αγορές, αλλά πρώτα εφαρμογή και ιδιοκτησία του προγράμματος»

Θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες έστειλε ο εκπρόσωπος του ESM στην τρόικα Νικόλα Τζιαμαρόλι. Τόνισε ότι για να συμβεί αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει «να ενισχύσει την εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων να δώσει έμφαση στην ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος. «Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018» όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα.

Για ακόμα μία φορά δε επέμεινε στο ζήτημα της ανάπτυξης προτρέποντας όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη το ζήτημα του χρέους. «Τις προηγούμενες μέρες όλοι είχαν επικεντρωθεί στην ελάφρυνση του χρέους. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι στην Ανάπτυξη».

Φρ. Ντρούντι: «Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πώληση κόκκινων δανείων για να έρθει ρευστότητα»

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς Φραντσέσκο Ντρούντι ζήτησε την απαρέγκλιτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος εστιάζοντας κυρίως στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πώληση κόκκινων δανείων ως μέσο για την τόνωση της ρευστότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας.

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής: Υλοποίηση - Υλοποίηση – Υλοποίηση. Απαιτούνται ακόμα αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων», τόνισε σχετικά ο κ. Ντρούντι.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, παραδέχθηκε ότι η δήλωση του Eurogroup έχει αρκετές ασάφειες. «Πρέπει να εξειδικευτούν αρκετά τα μέτρα για την παράταση ή επιμήκυνση χρέους και για την ρήτρα Ανάπτυξης», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «η ΕΚΤ πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι ισχύει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα