Ντρούντι (εκπρ. ΕΚΤ στους θεσμούς) «Καντε πλειστηριασμούς, πουλήστε δάνεια για να έρθει η ρευστότητα»

Των Κωστή Πλάντζου, Αργ. Παπαστάθη

Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους Θεσμούς, Φραντσέσκο Ντρούντι κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε δε ως κρίσιμης σημασίας την προώθηση της πώλησης κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

ως μέσο να τονωθεί η ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδα.

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής: Υλοποίηση - Υλοποίηση – Υλοποίηση. Απαιτούνται ακόμα αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων», τόνισε σχετικά ο κ. Ντρούντι.

Όπως σημείωσε «μετά από 4 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρχίζει πάλι να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης».

Ωστόσο, όπως σημείωσε:

1. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης

2. Υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Αλλά αυτά δεν αρκούν...

Πρέπει να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Σταθεροποιήθηκαν στο 48% αλλά δεν μειώνονται!

Σύμφωνα με τον κ. Ντρούντι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η νομοθεσία για την πωληση κόκκινων δανείων είναι απαραίτητα βήματα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα και έτσι να καθαρίσουν οι τράπεζες και να μπορούν έτσι να παρέχουν ξανά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, παραδέχθηκε ότι η δήλωση του Eurogroup έχει αρκετές ασάφειες. «Πρέπει να εξειδικευτούν αρκετά τα μέτρα για την παράταση ή επιμήκυνση χρέους και για την ρήτρα Ανάπτυξης», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «η ΕΚΤ πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι ισχύει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο κ. Ντρούντι πάντως σημείωσε πως σήμερα για την Ελλάδα «το πιο σημαντικό δεν είναι η ελάφρυνση χρέους» αλλά «να βρει τρόπους να βγει από τα capital controls». Όπως τόνισε «χρειάζεται να επιστρέψουν οι καταθέσεις, όχι να βρει η χώρα 3-4 δισ για να πληρώνει χρέη». Γι αυτό, όπως τόνισε, η χώρα πρέπει «να δείξει ότι μπορεί και μετά τη λήξη του προγράμματος να παραμείνει εντός στόχων...»

Keywords
Τυχαία Θέματα