Δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Τραμπ - Κιμ στο Βιετνάμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δίνοντας εξηγήσεις για το ναυάγιο της συμφωνίας

για τα πυρηνικά, είπε χαρακτηριστικά ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήθελε άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του για τα πυρηνικά. «Δεν μπορούσα να συμφωνήσω», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «Το όραμα του Κιμ για την αποπυρηνικοποίηση δεν έμοιαζε με το δικό μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έδωσε πολλές φορές τον λόγο στον υπουργό των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος, μεταξύ άλλων,«βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από ό,τι βρισκόμασταν πριν από 36 ώρες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, το προγραμματισμένο γεύμα του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν που θα ακολουθούσε τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών ακυρώθηκε, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύει και για την κοινή τελετή υπογραφής, με την οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν η σύνοδος στο Βιετνάμ.

Kim returns to Melia after the summit is abruptly stopped. #TrumpKimSummit #HanoiSummit pic.twitter.com/jDVyJLA3k3

— Jake Kwon (@JakeKwon88) 28 Φεβρουαρίου 2019

Nωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνιζε ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Κιμ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα αν είναι «έτοιμος»: «Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», αποκρίθηκε. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση».

Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ προτίμησε να παραμείνει πάντως αόριστος: «αυτό συζητάμε», απάντησε. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» - γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ - στην Πιονγκγιάνγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα