ΔΕΗ: Το σχέδιο της για ελεγχόμενη μείωση μεριδίων

Της Ελένης Στεργίου

Εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ξεκίνησε η ΔΕΗ μέσω της σύστασης εταιριών λιανικής, υπό την πίεση του Μνημονίου για το άνοιγμα της αγοράς. Για την κίνηση αυτή δεν έχουν ενημερωθεί οι Θεσμοί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί αν είναι εν γνώσει του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση στο Χίλτον με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ

προέβη σε προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να προσλάβει σύμβουλο για τη σύσταση εταιρειών λιανικής. Οι εν λόγω εταιρείες αναμένεται να πάρουν προίκα έτοιμο πελατολόγιο της δημόσιας εταιρείας και στη συνέχεια θα πωληθούν μέσω διαγωνισμών. Το σκεπτικό της ΔΕΗ είναι να επιτευχθεί ελεγχόμενα η υποχρεωτική από το Μνημόνιο μείωση του μεριδίου της στην αγορά, αφού αντιδρά στα ΝΟΜΕ. Τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης όσο και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχουν αναφερθεί στα μειονεκτήματα που έχουν οι δημοπρασίες για τη ΔΕΗ.

Ο σύμβουλος θα αναλάβει τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος πελατών από όλες τις κατηγορίες (και καλοπληρωτές αλλά και κακοπληρωτές) και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του επενδυτή. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αφορά μία εταιρεία με 400.000 - 500.000 πελάτες, ήτοι το 6%-7% της αγοράς λιανικής.

Εντός τριμήνου πρέπει να υποβληθούν οι προσφορές των υποψήφιων συμβούλων, η επιλογή του επενδυτή θα απαιτήσει άλλους 8 μήνες,ενώ η πώληση του πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες δεν πρέπει να αναμένεται πριν το Νοέμβριο του 2017. Αγκάθι αποτελούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων περίπου 600.000 οφειλέτες διακανονίζοντας χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, στα σχέδια της ΔΕΗ βρίσκεται και η έκδοση μηνιαίων λογαριασμών, αντί για δίμηνο στους πελάτες της ΔΕΗ που επιθυμούν να τους λαμβάνουν ηλεκτρονικά, ενώ αναμένονται και νέες εκπτώσεις σε όσους καταναλωτές παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι κλιμακωτές μειώσεις για όσους δεν ξεπερνούν σε οφειλές τα 500 ή 1.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα