Εθνική: Αποπλήρωσε τα CoCos

Σε αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) προέβη η Εθνική Τράπεζα, ύψους €2.029,2 εκατ., που είχε εκδώσει το Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Είχε προηγηθεί η σχετική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με την εξόφληση των Cocos η Εθνική Τράπεζα

αποπληρώνει τις κρατικές ενισχύσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ήδη από τον Ιούλιο είχε αποπληρώσει και αυτές για ρευστότητα.

Η αποπληρωμή των CoCos ήταν ένας από τους στόχους της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank και την ενίσχυσή της με ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η αποπληρωμή θα έχει ετήσιο όφελος 160 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου μετά την αποπληρωμή των CoCos παραμένει σε υψηλά επίπεδα (CET1 16,9%) σε σχέση με τα οριζόμενα εποπτικά όρια επιβεβαιώνοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας. Παράλληλα έχει την υψηλότερη ρευστότητα (όπως ορίζεται από το δείκτη δάνεια προς καταθέσεις) και τη μικρότερη εξάρτηση από τον ELA και το ευρωσύστημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τέλος, η τράπεζα διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την υψηλότερη κάλυψη τους από προβλέψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα