ΔΕΗ: Ελάφρυνση από την επιστροφή του ΕΦΚ από τα τέλη του 2018

Σε νέα συνεδρίαση της ΡΑΕ παραπέμπεται η απόφαση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Πού θα έρθουν μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές

Της Μαριάννας Τζάννε

Ελάφρυνση κατά 50% της δαπάνης που καταβάλλει για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου, για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα έχει από αρχές του 2018 η ΔΕΗ.

Ωστόσο η αλλαγή αυτή θα γίνει απολογιστικά στο τέλος του έτους, με την επιστροφή ΕΦΚ πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η εισήγηση, στην οποία κατέληξε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να αποφύγει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, η οποία θα σταλεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα απαιτήσουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομίας και των θεσμών.

Xθες, πάντως η ΔΕΗ έκανε φανερή δημόσια τη δυσφορία της στα σχέδια της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει από 12ετίας απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, χωρίς φυσικά να κρύψει και τη διαφωνία της, για την εισήγηση της ΡΑΕ σχετικά με το ποσό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που θα ανακτηθεί από τη ΔΕΗ για την περίοδο 2012-2015 με κούρεμα κατά 50% των απαιτήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση της Αρχής για το ποσό που μπορεί να πληρωθεί για τα ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015 είναι 360 εκ. ευρώ από 735 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει η Επιχείρηση.

Ενώ όμως υπήρξε απόφαση χθες για τον ΕΦΚ, η ΡΑΕ μετέθεσε τις τελικές αποφάσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για την επόμενη Ολομέλεια, με πιθανότερο χρόνο τα τέλη Αυγούστου ή τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο προβληματισμός για τα κριτήρια με τα οποία θα δίνεται το ΚΟΤ είναι μεγάλος, καθώς η ΡΑΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη στο σκέλος των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν αρκετά σενάρια.

Χθες η ΔΕΗ αντιπρότεινε να χορηγούνται με ειδικά κουπόνια, υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο, ως αποτέλεσμα της υποανάκτησης των ΥΚΩ και της ασυνέπειας μεγάλου μέρους των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά τις κλίμακες του Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, η Ρυθμιστική Αρχή έχει καταλήξει σε τρεις κλίμακες με κυρίαρχη διαφορά ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν με βάση τις κιλοβατώρες που υπερβαίνουν την κάθε κλίμακα και όχι για όλες τις κιλοβατώρες.

Οι κλίμακες αυτές είναι από 0 - 1600 κιλοβατώρες με τη χρέωση να διαμορφώνεται στα 8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και με την επιβολή 1 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η δεύτερη είναι από 1600 έως 2400 κιλοβατώρες με χρέωση 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πάνω από 2400 κιλοβατώρες με χρέωση στα 80 ευρώ. Η τελική εισήγηση της ΡΑΕ θα σταλεί εντός της εβδομάδας στον κ. Σταθάκη και όπως προκύπτει οι μεγάλες αυξήσεις στους καταναλωτές θα έρθουν για καταναλώσεις πάνω από 4.500 κιλοβατώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα