Δάνειο 700 εκατ. ευρώ ζητά το υπουργείο Παιδείας

Μπορεί η έννοια αλλά και η ουσία της αριστείας να εξοβελίστηκε από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, μπορεί η νυν ηγεσία να προσυπογράφει λέγοντας ότι ο θεσμός ήταν έργο του Γ. Παπαδόπουλου και της χούντας, ωστόσο τώρα το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να λάβει δάνειο 700 εκατ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι η δημιουργία «έξυπνων σχολείων» και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι επιδόσεις των μαθητών στον εν λόγω τομέα είναι χαμηλές, καθώς μόνο το 65,9% των μαθητών χρησιμοποιούν Η/Υ στο σχολείο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ολλανδία πχ. Είναι 95%.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Οικονομίας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) συζητήθηκαν οι δυνατότητες δανειοδότησης του υπουργείου με χαμηλό επιτόκιο (κάτω της μονάδας). Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το ποσό μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. για να υλοποιηθούν τρία έργα:

- η δημιουργία του «έξυπνου σχολείου» με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να γίνει ορθολογική διαχείριση των πόρων
-η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών
-η βελτίωση των υποδομών των φοιτητικών εστιών.

Όπως σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «το υπουργείο εξασφαλίζει και αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα και πλέον κινητοποιεί πόρους και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση της παραγωγής εκπαιδευτικού περιεχομένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα