Δ. Πυρετζίδης: Ο ταξιδιωτικός σύμβουλος των 5 ηπείρων

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με τον Δημήτρη Πυρετζίδη γνωριστήκαμε το 2013 στο Ιράν. Στη χώρα του Δαρείου, του Ξέρξη αλλά και του Χομεϊνί, πολύ πριν από τις πρώτες ελληνικές αποστολές παρουσία του πρωθυπουργού, έψαχνε να βρει αν υπάρχει τουριστική προοπτική, καλές ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές ώστε με προσωπική εμπειρία και γνώση από πρώτο χέρι να μεταφέρει στην Περσία Έλληνες πελάτες του. Στις τηλεφωνικές επαφές μας μετά το ταξίδι αυτό σπάνια τον βρίσκαμε στην Ελλάδα.

Πότε ήταν στην αγαπημένη του Βιέννη, όπου

έχει ζήσει μεγάλα χρονικά διαστήματα, πότε στις Βρυξέλλες, πότε στην Ιαπωνία, πότε στη Νέα Υόρκη ή σε οποιονδήποτε άλλο προορισμό, από αυτούς που πολλοί από εμάς ονειρεύονται κάποτε να πάνε. Για τον ιδιοκτήτη του Exotic Tours, του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή ελληνικού τουριστικού οργανισμού σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εκτός Ευρώπης και σε εξωτικούς προορισμούς, ισχύει αυτό που τραγουδούσαν οι Φατμέ στα 80s: «Εδώ είναι το ταξίδι».

«Μικρός ήθελα να γίνω πιλότος. Ένα ατύχημα δεν μου το επέτρεψε. Η σχέση όμως με το αεροπλάνο παρέμεινε... ερωτική. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου αλλιώς. Θα πρέπει να έχω γυρίσει τον πλανήτη δεκάδες φορές. Μόνο στο Μπαλί, που για εμένα αποτελεί κορυφαίο προορισμό, έχω ταξιδέψει περί τις εκατό φορές, άλλες τόσες στη Σιγκαπούρη, ενώ έχω χάσει πλέον το μέτρημα σε ό,τι αφορά τη Νέα Υόρκη», αναφέρει γελώντας. Έχοντας γυρίσει για πρώτη φορά όλο τον κόσμο μέχρι τα 30 του, ταξιδεύοντας τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, πλέον είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν ολοκληρωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Είναι ο άνθρωπος που θα συμβουλεύσει και θα ενημερώσει έναν ταξιδιώτη σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο ταξίδι. «Αυτό που ξεκίνησα με την Exotic Tours δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό που αναφέρω ως travel advisory.

Εμείς απευθυνόμαστε σε ψαγμένους ταξιδιώτες που αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία. Δεν υποτιμώ φυσικά καθόλου άλλες εταιρείες που έχουν μαζικό τουρισμό. Και αυτό θέλει μια άλλη προσέγγιση, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση, όμως η δική μας στόχευση είναι άλλη. Για παράδειγμα, έχουμε πραγματοποιήσει στοχευμένα ταξίδια για πελάτες που ενδιαφέρονται να συνδέσουν το ταξίδι τους με τη γαστριμαργία. Η ιδέα των γαστρονομικών προτάσεων εντός ενός ταξιδιού ήρθε λόγω της προσωπικής μου ενασχόλησης με τη μαγειρική και τις γεύσεις. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, ένας ταξιδιώτης συνδέεται με έναν τόπο μέσω της κουζίνας. Η μνήμη δηλαδή που θα αφήσει μια γεύση.

Επίσης, με την Exotic Tours συνδέσαμε το ταξίδι με την αρχιτεκτονική. Προσωπικό πάλι ήταν το ενδιαφέρον, καθώς ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με την αρχιτεκτονική. Σε εμάς λοιπόν μπορεί να έρθει κάποιος αν θέλει να κάνει ένα ταξίδι διαφορετικό. Στο Παρίσι μπορείς να πας με πολλούς. Αν θέλεις όμως ένα ειδικό πρόγραμμα στο Παρίσι της γεύσης ή του πολιτισμού, εμείς μπορούμε να το προσφέρουμε καλύτερα. Οπως μπορούμε να κάνουμε ειδικές εκδρομές στους δρόμους του κρασιού της Αλσατίας, στο Μπαλί και στη Σιγκαπούρη, όπου είμαστε οι πλέον εξειδικευμένοι, στις Μαλδίβες, στο Βιετνάμ, στην Ιαπωνία, στην Καραϊβική, στο Περού ή στην Αργεντινή», λέει.

Ταξιδεύει και μετά προτείνει

Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα εξωτικό ή μακρινό ταξίδι δεν είναι κάτι απλό. Και αυτό διότι αποτελεί μια εμπειρία ζωής με μεγάλη προσδοκία, την οποία ο ταξιδιωτικός σύμβουλος πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του. «Ενας από τους λόγους που ταξιδεύω τόσο συχνά είναι για να επιθεωρώ προσωπικά τα ξενοδοχεία στα οποία θα φιλοξενήσω τους πελάτες μου και να συναντώ τους τοπικούς μου συνεργάτες αναβαθμίζοντας όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες. Δεν μπορώ να επιτρέψω ταλαιπωρία σε ένα ταξίδι εξωτικό, άρα δίνω εγγυημένες λύσεις. Αν θα πας στο Μπαλί, πρέπει να μείνεις σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο όπως είναι αυτά της αλυσίδας Alila, το ''Royal Pita Maha'' ή το ''Mulia Resort''. Δεν πρέπει να ταλαιπωρήσεις τον ταξιδιώτη», αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή η Exotic Tours είναι preferred partner με προνομιακές τιμές σε πολλά ξενοδοχεία, μεταξύ αυτών τα «Alila Resorts», «Aman Resorts», «Four Seasons», «Hyatt», «Raffles & Fairmont», «Como Hotels & Resorts», «Starwood», καθώς και σε αρκετά ξενοδοχεία που είναι μέλη των design hotels of the world και small luxury resorts. Οι best seller προορισμοί της είναι το Μπαλί και η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, οι Μαλδίβες και το Ντουμπάι, ο Μαυρίκιος και οι Σεϊχέλες, καθώς και η Σρι Λάνκα, η Ιαπωνία, το Περού, η Αργεντινή, η Νέα Υόρκη και τα νησιά της Καραϊβικής. Πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε και νέους προορισμούς οι οποίοι αναδύονται παγκόσμια, όπως η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες (ιδιαίτερα τα νησιά Μπορακάι και Παλαουάν) και το Ιράν. «Το δικό μας κοινό είναι σοφιστικέ. Οταν λοιπόν ειδικεύεσαι σε απαιτητικά κοινά, σε πιο σύνθετα ταξίδια, πρέπει να έχεις προσωπική εμπειρία. Εκτός λοιπόν από πολιτισμικά, γαμήλια, επαγγελματικά ταξίδια ή συνέδρια και κρουαζιέρες, είμαστε οι μόνοι που πραγματοποιούν ταξίδια retreat με έμφαση στη yoga και σε ειδικά sanctuary resorts. Και όλα αυτά παρέχοντας τιμές ανταγωνιστικές, καθώς δεν πρέπει να παραβλέπουμε την κρίση», υπογραμμίζει.

Συνδέει την Ελλάδα με τον κόσμο

Η Exotic Tours διατηρεί στενή συνεργασία με μια σειρά από κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Επί 20 χρόνια ο Δημήτρης Πυρετζίδης συνδέει την Ελλάδα με τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς είναι επιλεγμένος συνεργάτης της Singapore Holidays, θυγατρικής της σημαντικότερης αυτή τη στιγμή αεροπορικής εταιρείας Singapore Airlines. Αν και ο ίδιος δεν το αποδέχεται, ο χαρακτηρισμός του ως ανθρώπου που συνδέει την Ελλάδα με όλο τον εξωτικό κόσμο δεν είναι κάτι που απέχει από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα λόγω της απομόνωσης που επέφερε η κρίση για την πατρίδα μας και την οποία με κάθε ευκαιρία ο ίδιος σπάει. «Αυτό που κάναμε είναι να αναβαθμίσουμε τον όρο ''ταξιδιωτικός πράκτορας'' σε ''ταξιδιωτικός σύμβουλος''. Καμιά φορά γελάω με τον όρο ''πράκτορας''. Το γονίδιο εξελίσσεται εδώ και τρεις γενιές, καθώς ο παππούς μου, βλέπετε, ήταν συνιδρυτής του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχοντας τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς λοιπόν είμαστε ταξιδιωτικοί σύμβουλοι. Αυτή την οικογενειακή εμπειρία έχω, γιατί προέρχομαι από οικογένεια με επαφή στον τουρισμό», τονίζει.

Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Πυρετζίδης ξεκίνησε ως ξεναγός στο Παρίσι και κατόπιν σπούδασε τουρισμό, χρηματοοικονομικά γύρω από τον κλάδο αλλά και μάρκετινγκ, αποκτώντας εξειδίκευση στον συνεδριακό τουρισμό. Κατόπιν έζησε για αρκετά μεγάλα διαστήματα στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη.

Επιχειρηματικά ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Μετρώντας 25 χρόνια στην τουριστική αγορά, το 2009 έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Singapore Holidays στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία και αφού έγινε ο πρώτος που συνέδεσε τη Βόρεια Ελλάδα με την Ασία με αποκλειστική συμφωνία με την τότε θρυλική Lauda Air, αλλά και με την ευρύτερη συνεργασία του με τη Singapore Airlines, άνοιξε γραφείο στην Αθήνα σημειώνοντας περαιτέρω επιτυχία. Παρά την κρίση, η Exotic Tours κατορθώνει να επεκτείνεται, αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία στο επονομαζόμενο «μεγάλο ταξίδι» και κάνοντας χονδρική και λιανική, καθώς και επιλεγμένες συνεργασίες με τις σημαντικότερες αεροπορικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αεροπορικών που εδρεύουν στη χώρα μας επιλέγουν την Exotic Tours για τα προσωπικά ή επαγγελματικά τους ταξίδια. Πώς όμως είναι ο Ελληνας ταξιδιώτης; «Είναι απαιτητικός και δικαίως. Υπάρχουν αυτοί που έχουν εμπειρία μεγάλων ταξιδιών και αυτοί που δεν ξέρουν αλλά θέλουν να μάθουν. Το επίπεδο συνήθως είναι υψηλό».

Keywords
Τυχαία Θέματα