«Χρυσό» για την Αirbnb στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Της Στεφανίας Σούκη

Ενα ακόμη ρεκόρ, αυτή τη φορά στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έρχεται να καταρρίψει η Airbnb, ως ο επίσημος ...εναλλακτικός πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας της διοργάνωσης του 2016.

Η δημοφιλής πλατφόρμα μίσθωσης κατοικιών, η οποία αυξάνει συνεχώς τα μερίδιά της σε όλο τον κόσμο (σ.σ. η Ελλάδα και η Αθήνα μάλιστα συγκαταλέγεται στις αγορές με τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως με υπερδιπλάσια αύξηση

ως προς την προσφορά ''καταλυμάτων'' το 2016 σε σύγκριση με πέρυσι), πρωταγωνιστεί και στους Αγώνες του Ρίο, προσφέροντας τελικά ...λύση σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης στο κομμάτι της φιλοξενίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις, περί τους 500 χιλ. τουρίστες συρρέουν κατά τις δύο και πλέον εβδομάδες της διοργάνωσης στην πόλη του Ρίο, που αντιμετώπιζε εξαρχής τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την ξενοδοχειακή του υποδομή. Οταν η πόλη ανέλαβε τους Αγώνες το 2009, είχε μόνο το ήμισυ των 40.000 κλινών που είχαν ζητηθεί από τους επιτελείς της Ολυμπιακής Επιτροπής για τη φιλοξενία της διοργάνωσης.

Η πόλη τώρα έχει τουλάχιστον 40.000 κλίνες- ωστόσο ακόμη κι αυτές σήμερα δεν είναι αρκετές. Eξ' ού και είναι τώρα πολύ ...βολικό για τους διοργανωτές, οι 66.000 επισκέπτες που έχουν έρθει για τους Αγώνες να φιλοξενηθούν σε ''καταλύματα'' μέσω της Αirbnb.

Σημειωτέον ότι το Ρίο ήταν, ούτως ή άλλως, η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για την Airbnb με βάση τον αριθμό στις καταχωρήσεις καταλυμάτων πριν τους Αγώνες και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, ο αριθμός των προσφερόμενων σπιτιών από ιδιώτες που θέλουν να μισθώσουν τις ιδιοκτησίες τους ξεπερνά τις 25.000 σε όλη την πόλη. Οι κρατήσεις γίνονται κυρίως από επισκέπτες από τη Βραζιλία (σε ποσοστό 40%) και ακολουθούν οι Αμερικάνοι, οι Βρετανοί, φίλαθλοι από την Αργεντινή και την Αυστραλία.

Οσον αφορά τις τιμές, με βάση πάλι τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αντιστοιχεί σε 206 δολάρια για ένα κατάλυμα που μισθώνεται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, τιμή υψηλότερη από τις αντίστοιχες των ιδιοκτησιών που μισθώνονται μέσω της Airbnb στο Μαϊάμι ή το Σαν Φραντσίσκο. Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο στο Ρίο κυμαίνεται κοντά στα 242 ευρώ.

Οι επιτελείς της εταιρείας εκτιμούν ότι καθένας από τους 66.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα ''συνεισφέρουν'' με πάνω από 25 δολάρια σε εισόδημα για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους στο Ρίο, ενώ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 136 δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η Airbnb ως εναλλακτικός πάροχος φιλοξενίας στη Βραζιλία δεν είναι καινούρια: Αντίστοιχα συνέβη και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, όταν η FIFA στράφηκε στη γνωστή πλατφόρμα και μέσα σε λίγες εβδομάδες η Airbnb ήταν σε θέση να φιλοξενήσει 120.000 επισκέπτες σε περισσότερα από 18.000 σπίτια σε όλο το Ρίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα