Παγώνουν οι οικοδομικές άδειες στο Δέλτα Αξιού με απόφαση Τσιρώνη

της Μαριάννας Τζάννε

Αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας για ένα χρόνο, επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την περιοχή του εθνικού πάρκου "Δέλτα Αξιού". Στόχος είναι να αντιμετωπίσει κάθε λογής οικιστικές και επενδυτικές πιέσεις, προτού εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι και περιορισμοί δόμησης στην ευρύτερη περιοχή, όπως άλλωστε επιβάλλει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Η περιοχή «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή – Αξιούπολη», αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα της Βόρειας Ελλάδας,

το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura και θεσμοθετήθηκε σε "Εθνικό Πάρκο" τον Μάιο του 2009 με κοινή υπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών. Με έκταση 388.000 στρεμμάτων, η περιοχή έχει την ιδιαιτερότητα και το μειονέκτημα να βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα αστικά κέντρα με σημαντικότερο εκείνο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που δημιουργεί ισχυρούς κινδύνους.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου, από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής είναι η αυθαίρετη δόμηση και η πίεση από την οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

"Εξαιτίας της γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης υπάρχει πίεση για ανάπτυξη εμπορευματικών, βιοτεχνικών ή βιομηχανικών δράσεων εντός της προστατευόμενης περιοχής. Η πίεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον χωροταξικό σχεδιασμό της προστατευόμενης περιοχής και εναντιώνεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και την ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, πολυάριθμες παράγκες και αυθαίρετα μικρά κτίσματα στο παράκτιο τμήμα από το Καλοχώρι προς τη Χαλάστρα, αλλά σε μικρότερο βαθμό και στις εκβολές του Λουδία, αλλοιώνουν το τοπίο". Τα τελευταία χρόνια τα υφιστάμενα κτίρια και πρόχειρες κατασκευές παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κομμάτι της έκτασης (η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης) είχε βαλθεί να παραχωρήσει σε ιδιώτες το ΤΑΙΠΕΔ, πουλώντας πριν δύο χρόνια 151.483 τ.μ. μέσα στον υδροβιότοπο, στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα, για την εγκατάσταση εμπορευματικού κέντρου (logistics). Σύμφωνα μάλιστα με την βουλευτή του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, "η αποθήκη logistics στη Γ' Ζώνη του Εθνικού Πάρκου είχε λάβει οικοδομική άδεια και έγκριση περιβαλλοντικών όρων το 2007 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης".

Στις άλλες μεγάλες απειλές του πάρκου συγκαταλέγονται η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, η υπερβόσκηση, η λαθροϋλοτομία, η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών κ.α. Με βάση την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, από την αναστολή οικοδομικών αδειών, εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες που εκτελούνται σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου, οι εργασίες κατασκευής και συντήρησης δημοσίων έργων καθώς επίσης και οι εργασίες επισκευής και συντήρησης νόμιμα υφιστάμενων κατοικιών και έργων εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, πυρόσβεσης κ.α).

Keywords
Τυχαία Θέματα