Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 2,72% εν αναμονή του νέου lockdown

Διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων το Xρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά αρνητικά με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2,72% και να κλείνει στις 756,88 μονάδες.

O τραπεζικός κλάδος δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος από τις ρευστοποιήσεις και υποχώρησε τελικά κατά 5,27% στις 447,78 μονάδες με την αγορά να πιέζεται από την αρχή της συνεδρίασης λόγω των εξελίξεων στην υγειονομική κρίση στην χώρα και των νέων μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση σήμερα το απόγευμα.

Με τον τζίρο

να παραμένει και στην σημερινή συνεδρίαση σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στους επενδυτές ό,τι έχτισε η αγορά τις προηγούμενες δύο ημέρες τα έχασε σήμερα πολύ εύκολά με το risk off να κυριαρχεί στην αγορά και με τα νέα μέτρα να πηγαίνουν την ανάκαμψη της οικονομίας πιο μακριά από ότι είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα και να μετατίθεται για το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, σήμερα, 9 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα έχουν “ελληνικό” ενδιαφέρον. Και αυτό διότι αν και αρκετοί ελληνικοί τίτλοι τηρούν τα ποιοτικά κριτήρια για επαναφορά στον MSCI Standard Index, δεν τηρούν το βασικότερο, που είναι το ύψος της κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι την ελληνική αγορά δεν θα επηρεάσουν άλλες αλλαγές, ειδικά εάν οι μεταβολές αφορούν τους δείκτες βαρύτητας σε άλλους τίτλους ξένων αγορών. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2021, αφήνοντας λιγότερες από τρεις εβδομάδες για πιθανά rebalancing στα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε πτώση 3,12% και έκλεισε στις 1.803,96 μονάδες η Λάμδα ήταν η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο και έκλεισε με άνοδο 0,48% ενώ η Aegean έκλεισε αμετάβλητη.

Σε αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 6,2%, η Alpha Bank με 5,72%, η Εθνική Τράπεζα με 5,11% και η Eurobank με 4,91%. Ακολούθησαν τις τράπεζες ο Τιτάνας με 3,97%, η Jumbo με 3,75%, ο ΟΠΑΠ με 3,61%, η Τέρνα Ενεργειακή με 3,6%, τα ΕΧΑΕ με 3,33% και ο Μυτιληναίος με 3,16%.

Ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% ο Φουρλής, Coca Cola, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ ενώ με απώλειες άνω του 15 έκλεισαν η ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 27,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 521 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ryanair: Μοντέλο «Αegean» με περισσότερες απευθείας πτήσεις το καλοκαίρι σε ελληνικά νησιά

CD Projekt: Θύμα κυβερνοεπίθεσης η κατασκευάστρια του Cyberpunk 2077 – Αρνείται να πληρώσει λύτρα

Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι δύο μεγάλες καταστροφές που προβλέπει μετά την πανδημία

Keywords
Τυχαία Θέματα