Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες στη συνεδρίαση – Κέρδη 1% στην εβδομάδα

Πτωτικά έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,19% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 906,85 μονάδες

Παρά τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας με τους επενδυτές στο δεύτερο μισό της συνεδρίαση να προχωρούν σε τοποθετήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν την μετοχή της ΔΕΗ, Eurobank και

Εθνικής.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 0,225 και στις 2.195,70 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,36% και στις 1.462,72 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,285 και στις 601,99 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία απόδοση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,13%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,46% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 1,3%.

Η ΑΜΚ της ΔΕΗ που έτρεχε αυτή την εβδομάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την εισηγμένη να καταφέρνει να προσελκύσει το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που ζητούσε από την πρώτη ώρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών προσθέτοντας έτσι την επιτυχημένη ΑΜΚ της ΔΕΗ στις αντίστοιχες ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, επιτυχίες που αποδεικνύουν ότι το εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα έχει αλλάξει επίπεδο και ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι κρουνοί των λιμναζόντων κεφαλαίων, μπορούν κάλλιστα να στραφούν προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το επίπεδο των 913 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 2210 μονάδων στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την Αγορά. Ωστόσο, ο Τραπεζικός κλάδος έχει αλλάξει συμπεριφορά, ενώ με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, που αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους ‘αναμονής’ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργούνται νέα δεδομένα ενώ είναι λογικό Ιδιώτες και Θεσμικοί να έκαναν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, για να συμμετάσχουν στην αύξηση μαμούθ της ΔΕΗ.

Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει το απόλυτο “turnaround story” με όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων 2 ετών, με αποτέλεσμα να “περιμένουν στην ουρά” για συμμετοχή Έλληνες και ξένοι επενδυτές, στα 9 ευρώ. Δεν είναι και λίγο μία εταιρεία που λίγα χρόνια πριν είχε αξία 300 εκατομμύρια ευρώ, τώρα με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, να μπορεί να αντλήσει 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε λίγες ώρες, από τους ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε την εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς συνεχίστηκε η ιδιαίτερα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, το “rotation” στους δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και η “σιγή ασυρμάτου” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, να βελτιώνεται στα “τελευταία μέτρα”.

Αυτό που αναμένουμε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι οι μετοχές στην εγχώρια αγορά θα κινηθεί με φόντο την προσεχή αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου, με το rebalancing να αναμένεται στις 30/11 και την αναμενόμενη αξιολόγηση της Moody’s, στις 19/11.

Πιθανές και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE οι οποίες, επισήμως, θα ανακοινωθούν στις 24/11, με ημερομηνία αναδιάρθρωσης την 17η Δεκεμβρίου, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποτιμήσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της 29/10/2021.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ με 3,63% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη και ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ και Eurobank με κέρδη άνω του 1% και Aegean, Jumbo και Εθνική οι οποίες έκλεισαν ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, Σαράντης, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ έκλεισαν ήπια καθοδικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 68,1 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

«Φρενίτιδα» για τα ακίνητα: Οι 7 λόγοι που οδηγούν σε ράλι την κτηματαγορά (pics+πίνακες)

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Τουρκία – Γιατί αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης;

Καυστήρες πετρελαίου: Πότε καταργούνται στα σπίτια – Tι θα γίνει για τα αυτοκίνητα με βενζίνη και πετρέλαιο

Keywords
Τυχαία Θέματα