Χρηματιστήριο: Με μικρά κέρδη διατήρησε το θετικό πρόσημο

Με μικρά κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,32% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 884,03 μονάδες. Στη συνεδρίαση η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, με το ταμπλό να είναι μοιρασμένο και τους επενδυτές να προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές βραχυπρόθεσμες κινήσεις έχοντας εστιάσει στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει στην νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών

ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,39% και στις 2.132,62 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,32% και στις 1.491,79 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,23% και στις 568,42 μονάδες.

Αναμφίβολα η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ακύρωσε τις όποιες προσπάθειες για ένα «εορταστικό ράλι», εντείνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «διπλή μέγγενη». Κόστος ενέργειας/μεταφορών και πανδημία επενεργούν ανασταλτικά για τους αγοραστές, που προτίμησαν να «κλείσουν βιβλία» με ό,τι αποδόσεις έγραφαν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και να περιορίσουν αισθητά τις όποιες αγορές έκαναν παραδοσιακά προς το τέλος κάθε έτους, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ανοδική φορά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Αν κάποιος κοιτάξει πίσω τον χρόνο, θα δει πως το 2021 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια και παράλληλα μία χρονιά στη διάρκεια της οποίας αντλήθηκαν κοντά στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε Α.Μ.Κ. και νέες ομολογιακές εκδόσεις. Αυτό το ρεκόρ έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και επετεύχθη σε μία αγορά με μέσο τζίρο κάτω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.

Επιπροσθέτως ήταν μια χρονιά “κάθαρσης” για τις Τράπεζες, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στα “κόκκινα” δάνεια κλάδου, ο οποίος λειτουργεί σαν “βαρίδι” για την αγορά μας, πολλά χρόνια τώρα. Για την οικονομία το έτος εξελίχθηκε με ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης, έστω και ως αντίδραση στη βαθιά ύφεση του 2020. Όπως όλα δείχνουν το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με αύξηση πάνω από 8%, αισθητά υψηλότερα από τους στόχους που είχε θέσει τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος του 2020, με την Ελλάδα να δείχνει ότι μπορεί να τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το τέλος του χρόνου βρίσκει την χώρα να παραμένει, διά της πλαγίας οδού, στο QE της ΕΚΤ και όλα δείχνουν ότι θα παραμένει για όσο χρειαστεί, μέχρι και να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπάρξει κάποια ανατρεπτική μεταβολή, το 2022 θα μας φέρει και σταδιακές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους ξένους Οίκους, οδηγώντας την οικονομία πιο κοντά, ή και εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο ΟΠΑΠ με 2,13% έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη με την Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Coca Cola να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και η Εθνική, Σαράντης, Motor Oil, Aegean, Πειραιώς, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Quest έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Βιοχάλκο με 2,55% με την ΔΕΗ και ΕΛΧΑ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και την Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν ήπια πτωτικά με την Λάμδα και την Eurobank να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα:

Ακίνητα: Πως κινείται τώρα η εγχώρια αγορά κατοικιών – Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την «νέα κανονικότητα»

Αλεξάντερ Χαντιταγκί: Ο Ιρανοκαναδός επενδυτής που θα παίξει «μπάλα» στις εκτάσεις «φιλέτα» της Β. Ελλάδας

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί ακυρώνει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του – Το ανησυχητικό μήνυμα

Keywords
Τυχαία Θέματα