Χρηματιστήριο: Δεύτερη πτωτική εβδομάδα – Ομόλογα και ΑΜΚ «στέγνωσαν» την αγορά

Οριακά αρνητικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,17%, στις 886,66 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32%. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε για ακόμα μία φορά από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, την έντονη μεταβλητότητα και την αδυναμία της αγοράς να έχει μια σαφή κατεύθυνση.

Από τις 7 Ιουνίου, όταν και ο Γενικός

Δείκτης ανέκτησε τα επίπεδα των 900 μονάδων, έχει εισέλθει σε μια πλάγια κίνηση έως τις 928 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να βαίνει μειούμενος και πολύ στοχευμένος.

Η διάχυση του ενδιαφέροντος που απόλαυσε η αγορά το πρώτο τετράμηνο ανακόπηκε, προβληματίζοντας τους εγχώριους αναλυτές που παραπέμπουν στις συνέπειες που θα έχει για τον τουρισμό και κατά συνέπεια στην οικονομία η έξαρση της πανδημίας μέσω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των νέων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζουν τα κράτη στις διεθνείς μετακινήσεις αλλά και η κυβέρνηση πια στις εγχώριες μετακινήσεις με τους ανεμβολίαστους να είναι στο επίκεντρο των νέων περιορισμών.

Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται στους δυο τελευταίους μήνες, δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά η αγορά θα ενσωματώνει τις πλούσιες εξελίξεις που επιφυλάσσει ο Ιούλιος για την οικονομία.

Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη, είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης, του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης, εντός Ιουλίου θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Βέβαια το ότι αυτή την στιγμή τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές κινήσεις δεν σημαίνει ότι δεν έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διεργασίες που τρέχουν σε κυβερνητικό επίπεδο που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του “στοιχήματος” για την κάλυψη του χαμένου εδάφους από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν η αγορά αναμένει ότι θα ξεδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης, με την αγορά να μην χάνει αυτήν την παράμετρο που θα κρίνει και ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν. Εάν αυτές οι πρωτοβουλίες προμηνύουν σταδιακή επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, θα το δείξει η επόμενη αλληλουχία, ωστόσο αυτό που τονίζεται ένθεν και ένθεν από τους αναλυτές, είναι ότι η αγορά χρειάζεται τα καλά νέα πέραν του μετώπου του τουρισμού, ώστε να μπορέσει να προεξοφλήσει καλύτερα το momentum της ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,19%, στις 2.141,60 μονάδες και σε επίπεδο εβδομάδας με απώλειες 2,45% η Aegean με 1,66%, η ΓΕΚ Τέρνα με 1,39% και η Eurobank με 1,17% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola και ΟΤΕ.

Σε αρνητικό έδαφος και με πτώση άνω του 1% ο Τιτάνας, Σαράντης, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Ελλάκτωρ με τα ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,11 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Άρση μέτρων: Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι ώρα κλείνει η εστίαση

Telsa: Μπορεί να έσπασε το φράγμα των 200.000 παραδόσεων αλλά απογοήτευσε τους αναλυτές

Στην αγορά crypto και ο βασιλιάς των σπορ – Ποια ομάδα θα πληρώνει τους παίκτες της σε bitcoin

Keywords
Τυχαία Θέματα