Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί να ελέγξει τις διεθνείς πιέσεις – Συνεχίζεται η διόρθωση στην Alpha, ανοδικά η Mytilineos

Άμυνα στις διεθνείς πιέσεις προσπαθεί να «παίξει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό να αμβλύνουν τις ανησυχίες τόσο από το μέτωπο στη Μέση Ανατολή, όσο κι από τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία το μεσημέρι -εκτός απροόπτου- θα ανακοινώσει την πρώτη παύση έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank συνεχίζει τη διόρθωση, μετά το +12% της Τρίτης και το mega deal με την UniCredit. Απώλειες πέριξ του 2% εμφανίζουν και οι Τέρνα Ενεργειακή – Πειραιώς – Aegean. Από την άλλη πλευρά, η Mytilineos κερδίζει περίπου 1%, χάρη στα θετικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η ΔΕΗ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Enel Romania.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,58% και διαμορφώνεται στις 1.178,31 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.185,24 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.175,81 έως 1.179,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κάμψη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς υποχωρεί στο -1,38% και τις 950 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, συνεχίζει τη διόρθωση από το +12% της Τρίτης, διολισθαίνοντας στο -1,9% και το 1,35 ευρώ. Στο -1,6% και τα 2,78 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,2% και το 1,49 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 5,5 ευρώ.

Alpha Bank -1,88% 1,3545 ευρώEurobank -1,25% 1,498 ευρώΕθνική Τράπεζα -1,14% 5,53 ευρώΠειραιώς -1,62% 2,788 ευρώΤι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 2.910 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κάτω των 14 ευρών, χάνοντας τουλάχιστον 2%. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Aegean – Autohellas – Cenergy, ενώ οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil μειώνονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ κερδίζει 1,3% και επιστρέφει στα 15,5 ευρώ, με τις μετοχές των MytilineosOTE να ενισχύονται κατά έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 1.895 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 3,6 ευρώ, με τις μετοχές των Epsilon, Ideal, Intrakat και Κρι Κρι να συρρικνώνονται πέριξ του 1,5%. Στο άλλο «στρατόπεδο», η μετοχή του ΟΛΠ διευρύνεται στο +1,2% και τα 21 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Τετάρτης (+5%), μετά τα εντυπωσιακά μεγέθη του 9μήνου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 18 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 52 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 80,5 δισ. ευρώ.

Απορροφά τις πιέσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να απορροφήσει τις εισαγόμενες πιέσεις, οι οποίες προέρχονται από τις -σχεδόν μόνιμες- ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή, αλλά κι από τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναμφίβολα, έχει σύμμαχο τις εγχώριες αισιόδοξες εξελίξεις. Από τη μία πλευρά, η Mytilineos πέτυχε τριμηνιαία μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania.

Την ίδια στιγμή, το deal Alpha Bank – UniCredit βελτιώνει αισθητά την επενδυτική ψυχολογία, ενώ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση από μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Κι όλα αυτά, στη σκιά της νέας αναβάθμισης από τον Standard & Poor’s, ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται, μάλιστα, για το 2ο investment grade, μετά του DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί και η ετυμηγορία του Fitch.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι θα μάθουμε και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για την πορεία τη νομισματικής πολιτικής, με τους αναλυτές να περιμένουν την πρώτη παύση, έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ είναι δεδομένο ότι θα στείλει μήνυμα διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για παρατεταμένο διάστημα, ιδίως ενόσω η Ευρωζώνη συνεχίζει να αποφεύγει την ύφεση και ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου του 2%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,89% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,19%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,90%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν τουλάχιστον 120 μονάδες, υπό το βάρος των τεχνολογικών πιέσεων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται κάτω των 90 δολαρίων, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,67% και τα 84,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,49% και τα 89,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,34% και τα 2.001 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα